KRISTIANSAND: — Politiet samordner nå etterforskningen på nasjonalt nivå. Vi vet at det har skjedd tilsvarende innbrudd andre steder i landet. Etterforskningen håper vi kan avdekke et mønster, sier etterforskningsleder Einar Skarpeid til fvn.no.

Samme framgangsmåte

Natt til lørdag slo tyver til mot Expert Stormarked i Sørlandsparken i Kristiansand. Utbyttet etter tyveriet ligger mest sannsynlig på et sted mellom 800.000 - 1.000.000 kroner. Tyvene tok seg inn i bygningen ved å klippe og hugge hull i veggen på baksiden.

Under et døgn senere begår tyver et liknende innbrudd i en Rema 1000-butikk i Fjøsanger i Bergen. Tyvene kommer seg unna med tobakksvarer og penger for betydelige verdier.

— Inne har de brutt opp tobakksskapet og tømt butikken for tobakk. Vi kjenner ikke nøyaktig verdien av det som er stjålet, men det er snakk om et betydelig beløp, sier politioverbetjent Siri Doksæter ved brann- og tyveriavsnittet ved Bergen politistasjon til bt.no.

En uke før dette bryter tyver seg inn hos Sparkjøp i Åsane i Bergen, og stjeler kontantbeholdnignen. Tyvene tok seg inn ved å borre et halvannen meter stort hull i en murvegg.

Den siste tiden har flere butikker og firmaer i bergensområdet vært utsatt for tyver som tar seg inn i bygningene ved bryte opp vegger og tak.

– Vi ser på fremgangsmåten at dette har et profesjonelt tilsnitt. Vi ser det klart i sammengeng med de øvrige innbruddene som har vært i distriktet de siste månedene, sier Doksæter.

Østeuropeisk bande

Nå jobber politiet i Kristiansand tett med Kripos og andre politidistrikt for å avdekke om den samme banden står bak alle tyveriene.

Ifølge BT.no har det skjedd hele 30 lignende innbrudd på Østlandet den siste tiden. Politiet tror med stor sikkerhet det dreier seg om organiserte kriminelle med base i Øst-Europa.

– Dette er organiserte kriminelle, som ikke bare opererer her. Vi kan bekrefte sammenhenger mellom flere av innbruddene som har skjedd, både her i Åsane, og helt andre steder i landet, sier politioverbetjent Asle Brattholmen hos politiet i Bergen.

Få spor

Politiet i Kristiansand har foreløpig lite informasjon å gå etter i etterforskningen av Expert-brekket. Men etterforskningsleder Einar Skarpeid, sier politiet jobber med å hente inn videomateriell fra overvåkningskameraer i området. Foreløpig vet politiet ikke hva slags transportmiddel tyvene brukte for å frakte tyvegodset.

— Dersom dette dreier seg om omreisende bander, så er det veldig vanskelig å etterforske. Vi tror ikke på noe snarlig gjennombrudd. Vi avventer forsatt svar på de tekniske undersøkelsene, sier Skarpeid.