— At over 40 prosent av de som tok seg tid til å fylle ut vårt spørreskjema mener det bør bygges et kulturhus i Tvedestrand, var det som overrasket meg mest ved denne undersøkelsen, sier Geir Løvdal, som legger til:

— Selv om jeg enkelte ganger har måttet tåle å bli karakterisert som litt «kultur-fiendtlig», synes jeg dette er hyggelig.

For Dag Eide var det ikke uventet at såpass mange signaliserer at kultur er noe politikerne må satse mer på.

— Det er veldig gøy å få bekreftet at det er en positiv holdning til kulturhus, sier han.Møte velgerne

De to kommunestyrerpresentantene for Arbeiderpartiet er to av i alt seks lokallagsmedlemmer som har gjennomført den uhøytidelige spørreundersøkelsen. To lørdager i september tok lokalpolitikerne plass i gågata. Med seg hadde de rød Ap-parasoll og bunker med «hjemmelagede» spørreskjemaer.

— Grunnen til at vi tok initiativ til dette var først og fremst et ønske om å møte velgerne. Ofte får vi høre at politikerne bare er synlige i forbindelse med valgene, forklarer Løvdal.

— I stedet for å selge Arbeiderpartiets budskap, var vi denne gangen ute etter å høre velgernes mening. Hensikten var ikke å verve medlemmer, men dette ble faktisk en positiv bieffekt, påpeker Dag Eide.

Responsen fra publikum var i følge Eide og Løvdal svært god. De fleste som ble spurt tok seg tid til å svare på de ni spørsmålene. I løpet av de 4 - 5 timene som var satt av til formålet, fikk politikerne inn i underkant av 100 svar. Dag Eide sier fordelingen mellom menn og kvinner var omtrent 50/50, samtidig mener han de fleste politiske retninger er representert.Sats på ungdomsskolen

Sakene som Arbeiderpartipolitikerne ønsket at Tvedestrandsfolk skulle uttale seg om, var av lokal, regional og nasjonal karakter. Spørsmålene som er plukket ut er samtidig viktige partisaker for Arbeiderpartiet.

I tillegg til ønsket om kulturhus, ga innbyggerne klar beskjed om at de vil ha en storsatsing på Lyngmyr ungdomsskole. Nær 70 prosent av de spurte ønsker at kommunen skal låne et tosifret millionbeløp til en skikkelig opprusting av skolebygget.

— Dette er et klart signal til alle kommunestyrepolitikerne, sier Eide, og påpeker at det er tverrpolitisk enighet om å gjøre noe med ungdomsskolen.Skepsis til aksjesalg

Om de fleste som fylte ut spørreskjemaet er sikker i sin sak når det gjelder større satsing på ungdomsskolen, er skepsisen langt større til salg av kraftaksjer. Et knapt flertall av de spurte (40 personer) mener kommunen bør selge sine aksjer i Agder Energi. Nesten like mange sa nei (37 personer), mens 14 personer svarte «vet ikke».

De som er positive til salg, mener pengene som frigjøres må brukes til å nedbetale gjeld og settes på bok.

— Her hadde jeg forventet et klarere skille mellom ja og nei. Inntrykket mitt har vært at de fleste mener kommunen bør selge kraftaksjer, men denne undersøkelsen tyder på at det er ganske mange som er skeptiske, sier Geir Løvdal.

Som mange husker var Løvdal den eneste av Aps representanter i kommunestyret som stemte mot at Tvedestrand kommune skal delta i den pågående salgsprosessen - en prosess som kan føre til salg av deler av aksjeposten.Positive til EU

Ellers viser undersøkelsen at et klart flertall av de spurte (63 prosent) sier nei til sammenslåing av Agderfylkene. Samtidig mener like mange personer at staten, og ikke fylkeskommunene, bør drive sykehusene.

I tillegg synes det som om Tvedestrandsfolk er mer positive til EU-medlemskap enn resten av landet. Av 94 spurte personer, mener 42 at Norge bør melde seg inn i EU, mens 40 sier nei. Ni personer har krysset av på «vet ikke» alterantivet.

Avslutningsvis blir man bedt om å si noe om hvilke oppgave de mener Arbeiderpartiet bør satse på lokalt og nasjonalt. Begge steder scorer skole, barn og ungdom, helse og eldre høyt.Høyere opp på sakskartet

Resultatene av undersøkelsen vil om kort tid bli tatt opp internt i Tvedestrand Arbeiderparti. Mye tyder på at de lokale Ap-politikerne vil sette kulturhus høyere opp på sakskartet som en følge av rådet innbyggerne har gitt.

Dersom Tvedestrand kommune får en god pris for sine kraft-aksjer, og dermed velger å selge, sier Dag Eide at det kan bli aktuelt å gå inn for at det bygges kulturhus i Tvedestrand.

Tvedestrand Arbeiderparti er det eneste lokallaget i fylket som har gjennomført denne typen undersøkelse. Idéen er godt mottatt av fylkesstyret, og vil trolig bli gjennomført også i andre byer.