— Vi kan ikke slå oss til ro når bare 60 prosent av kjøleinnretningene i de 114 dagligvareforretningene som ble kontrollert tilfredsstilte kravene til forskrift om næringsmiddelhygiene, sier Anne Dorte Halberg til Agderposten.Hun er prosjektansvarlig i Aust-Agder for en landsdekkende kampanje vedrørende temperaturkontroll i kjøledisker i dagligvareforretninger.

Kampanjen ble gjennomført i tidsrommet 1. august til 18. september i år, men Næringsmiddeltilsynet anså kontrollene som så viktige at den ble videreført frem til 11. oktober. Nå foreligger de bearbeidede resultatene.Anne Dorte Halberg, som er leder for tilsynsavdelingen ved Næringsmiddeltilsynet for Aust-Agder, presiserer at ved for høye temperaturer, kan bakterier vokse i maten. Ved enkelte tilfeller blir maten bedervet og helseskadelig å spise.- Når 60 prosent av kjøleinnretningene holder mål, betyr det at 40 prosent ikke tilfredsstiller kravene. Vi hadde håpet at bedriftene som er pålagt å ha et internkontrollsystem, også hadde et system der de selv fører kontroll på temperaturene i kjøle- og fryseinnretningene. De skal også dokumentere at de etterlever forskriftenes krav. Men på dette området er rutinene ved mange av forretningene ikke gode nok, dessverre, sier Anne Dorte Halberg.