SØRLANDET: — Jeg er overbevist om at antall alvorlige sykdomstilfeller etter flåttbitt vil fortsette å stige, sier Vivian Kjelland, stipendiat ved Universitetet i Agder, som akkurat nå holder på å fullføre en doktorgrad om flått og borreliabakterien, til VG i dag.

Til fvn.no sier hun at det ikke er noe som tyder på at det skal bli mindre flått, men at flåttbestanden ser ut til å stige jevnt.

— Det er vist en kraftig økning i tettheten av flått, særlig langs kysten og på øyene. Den ene årsaken er at det er flere rådyr, som er gode vertsdyr for flått. Den andre årsaken er sannsynligvis mer gjengroing i landbruket, før var det mer som ble brent ned og lavere gress enn det er nå.

Mindre flått i fjor

Hun tror at mange forventer at det skal være mindre flått denne sommeren, blant annet fordi færre personer ble smittet av borreliose i fjor.

— Etter min mening var årsaken til at det var færre innmeldte tilfeller av borreliose i fjor, at det var kaldt, mye regn og folk var mindre ute. I tillegg ser flåtten ut til å være mindre aktiv når det er vått i gresset.

Kjelland tror heller ikke den kalde vinteren har hatt innvirkning på flåttbestanden.

— Det vet vi ikke ennå, men selv om et par prosent kan ha dødd ut, er det et flertall igjen, sier hun.

Utslått i fire år

For en uke siden skrev Fædrelandsvennen at Folkehelseinstituttet og fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder oppfordrer sørlendinger som ferdes mye i skog og mark i utsatte områder til å vaksinere seg. Samme dag fortalte vi historien til Espen Pedersen fra Mandal som var syk i fire år etter å ha blitt smittet av borreliose forårsaket av flåttbitt.

— Jeg unner ikke mine verste fiender å gjennomgå det jeg har gjort. Siden jeg i februar 2006 fikk påvist borreliose-smitte, har jeg besvimt mellom 30 og 50 ganger, gått rundt med bankende hode, hatt vansker for å puste skikkelig og problemer med å se og fokusere, sa han til Fædrelandsvennen.

Han har brukt rundt 200.000 kroner på forskjellige alternative behandlinger og følte seg først noenlunde frisk etter å ha gått til alternativ behandling hos en tysk spesialklinikk.

BA SØRLENDINGER VURDERE VAKSINE: Faksimile Fædrelandsvennen fredag 23.april