KRISTIANSAND: Asken etter vulkanutbruddet har igjen lagt seg over vestkysten av Norge og fører til nye problemer i flytrafikken torsdag morgen. Det er ingen trafikk på flyplassene langs vestlandskysten mellom Stavanger og Ålesund, men Kristiansand lufthavn Kjevik er foreløpig åpen.

— Vi avventer nye prognoser. Foreløpig er lufthavnen åpen, men flygninger til Vestlandet er innstilt og utenlandstrafikken er ikke kommet skikkelig i gang enda, sier driftssjef Jan Børge Thorsen ved Kristiansand lufthavn Kjevik til fvn.no.

Ingen KLM-fly

Kjevik var åpen for all trafikk onsdag. Det er opp til flyselskapene hvorvidt de lander på flyplassen, og lufthavnsjef Thomas Langeland opplyste til fvn.no onsdag kveld at det fremdeles er et stykke igjen til Kjevik er oppe i normal drift.

Les også: Åpent for utenlandstrafikk

Onsdag landet et SAS-fly fra København, men KLM har foreløpig ikke kommet i gang med rutene til Kjevik. Derfor var det heller ingen avgang til Amsterdam torsdag morgen.

— KLM har fremdeles litt igjen før de flyr til alle destinasjoner. Det er litt mer omfattende å starte opp igjen i et så stort selskap, sa Langeland til fvn.no i går kveld.

Sakte østover

Flyplassene Sola, Karmøy, Stord, Flesland, Førde og Florø ble stengt natt til torsdag, opplyser Avinor. På morgenkvisten ble luftrommet rundt Ørsta/Volda og Ålesund lufthavn Vigra stengt.

— Også deler av luftrommet ved Sogndal er nå stengt, og vi regner med at det ikke blir trafikk på Sogndal lufthavn Haukåsen. Dette gjelder foreløpig fram til klokken 14, opplyser kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Det er også stans i flygingene til de norske oljeinstallasjonene i Nordsjøen.

— Det ligger et område ute i Nordsjøen som flytter seg sakte østover og brer seg innover hele Vestlandet sør for Stad nå utover formiddagen, sier statsmeteorolog Dag Kvamme ved Vêrvarslinga for Vestlandet til bt.no.

Han kan ikke love noen snarlig bedring for de reisende, men tror asken kan tynnes ut til fredag.

Avinor oppfordrer passasjerer til å kontakte flyselskaper eller reisebyråer for å få informasjon om sin reise.