GUATEMALA: Vulkanutbruddet begynte i syvtiden i går kveld, lokal tid.

— En som jobber på hotellet kom og tok tak i meg og sa at det var aske i store områder og stor sannsynlighet for at flere fly blir kansellert, sier Hals Bjelland.

Hun er på reise i Guatemala sammen med et følge på 14 norske leger og ektefellene deres, de fleste sørlendinger fra Kristiansand, Søgne, Arendal og Lillesand. De har vært i landet siden søndag kveld.

Etter planen skal de reise hjem i morgen klokken 14, og flyplassen La Aurora er foreløpig stengt frem til klokken 12.00. Ifølge NTB strekker askeskyen seg 1500 meter opp i luften over vulkanen, som er drøyt 2500 meter høy. Hals Bjelland er likevel ikke bekymret.

— Vi har det veldig fint og føler oss trygge her på hotellet. Men vi ser at veldig mye er askebelagt, hele bakken er svart og dekket med ganske grovkornet aske. Problemene våre med hjemreise er uansett veldig små i forhold til de problemene de som bor oppe ved vulkanen har, sier hun.

Stekte marshmallows på vulkanen

De har fått vite at rundt 600 personer er evakuert. Ifølge NTB har president Alvaro Colom erklært unntakstillstand i landet. Vulkanen ligger bare 40 kilometer fra Antigua. For bare to dager siden var Hals Bjelland og resten av reisefølget oppe ved vulkanen.

— Da stekte vi marshmallows på vulkanen. De sa da at det var en del lava der i forhold til det det hadde vært før, men det var ikke farlig å gå der og de ventet ikke at det ville komme et utbrudd, sier hun.

Nå har hun hørt på nyhetene at det ser ut som om mye av vulkanaktiviteten har gitt seg.

Pacaya-vulkanen våknet til live etter 100 års dvale i 1965. Etter det har den hatt flere utbrudd