KRISTIANSAND: — Denne julefeiringen har blitt litt amputert. Det har ikke vært mye tid til feiring, sier Eftevåg. Han er en av cirka 100 brøytebilsjåfører som har jobbet på spreng gjennom hele julehøytiden for å holde veiene åpne i Kristiansand. Stort snøfall og mye vind har ført til utfordrende dager for brøytebilsjåfører som har holdt hjula i gang gjennom hele jula.

Lite fritid

— Vi har hatt to fulle utrykninger, og da snakker vi om rundt 100 personer, sier driftsleder Øyvind Markussen i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune. Han forteller at alle kom seg hjem til noen timers familiemiddag på julaften. Ellers har det vært lite fritid på enkelte av sjåførene.

— Det har vært krevende snøfall. En av dagene føyket det så mye at sjåførene måtte brøyte de samme punktene mange ganger like etter hverandre, sier Markussen.

Måtte fjerne biler

Onsdag kveld var en av de mest krevende oppgavene å få tømt Posebyen for snø. Der måtte alle bilene fjernes før de kunne få fjernet all snøen. Et eget SMS-system varslet eierne, som kunne parkere i Tresse.

Kjetil Eftevåg skulle brøyte på Søm fram til etter midnatt.

— Jeg fikk en ekstra rode fordi en annens traktor var gått i stykker, forteller han.

Han hadde sett for seg en rolig andre juledag, men den ble like hektisk som dagene før.

— Det blir 12 - 15 timer denne dagen også, sier han.

Tålmodig kone

Eftevåg startet sin tørn med snøfallet 21. desember. Så fortsatte det både 22., lille julaften, julaften, første juledag og andre juledag. På selve julaften jobbet Eftevåg fra midt på natta og fram til 14-tiden. Klokken 15.30 fikk han lagt seg ned på to timer før julemiddagen. Klokken 22 måtte han i seng for å stå opp til brøyting første juledag klokken 05.00. Da gikk det i ett fram til klokken 18 på kvelden.

— Da rakk jeg et familieselskap, sier Eftevåg.

— Det gir gode inntekter da?

— Jo, vi får greit betalt. Men når det så ofte havner på helligdager og helger, så er det ikke så fett. Vi får ikke ekstra for røde dager. Du skal ha tålmodig kone for å holde på med brøyting, sier han.

Eftevåg brøyter vanligvis i hele Ytre Randesund, der han bor og er kjent. Han sier folk stort sett er fornøyd.

— Jeg får lite kjeft. I stedet vanker det litt konfekt i blant, sier han.

Frykter oversvømmelse

Driftsleder Markussen sier at også de hadde sett for seg en roligere andre juledag. Da snøen begynte å smelte og sålen løste seg opp, måtte fullt mannskap ut for å skrape helt ned til asfalten.

— Problemet er temperaturomslaget og de stedene vi ikke har kommet helt ned til asfalten med brøytebilene. De stedene det er snø i veibanen, går bilene nå gjennom sålen. Vi fikk telefoner fra hele byen. I løpet av kvelden skal det verste av denne "slushen" være skrapet vekk. For nå kommer kulda. Og får vi ikke fjernet den, så blir den hard som stein, sier Markussen.

Etter kuldegradene skal det ifølge værmeldingene komme både plussgrader og regn.

— Da blir utfordringene alt overvannet. Slukene ligger under snø og is, og vi risikerer oversvømmelse i mange kjellere, sier Markussen.

Fortsatt bilister på sommerdekk

Det har vært enorm pågang hos Viking og Falck gjennom hele julen.

— Vi har slitt med å komme ut med redningsbilen, forteller redningsmann Kenneth Reinertsen i Viking, som holder til på Lund Kristiansand.

Vanskelige forhold

— Jeg vet ikke hvem som brøyter på Lund, men vi spant godt før vi kom ut og kunne hjelpe bilistene som satt fast andre steder, sier Reinertsen.

2. juledag var det ikke så mange bilister som satt fast i snøen.

— Det var verre i går og dagene før, sier Reinertsen som anslår at Viking har hatt 130 oppdrag i jula og rundt 20-25 kanselleringer etter hvert som folk har kommet seg løs selv.

— De siste oppdragene fra lille julaften (søndag) ble løst første juledag (tirsdag). Det har gått i ett hele jula, forteller Reinertsen.

— Lille julaften var helt texas! Vi ba folk dra hjem og legge nøkkelen i bilen. Så tok vi over etter hvert som vi jobbet oss gjennom lista. Hos oss var alle på jobb i jula, bortsett fra den halvparten som var sjuke med influensa, humrer Reinertsen.

Kjører på sommerdekk

I Falck har de hatt det like travelt.

— Det har gått i ett hele jula. Ikke fred å få. Vi har hatt full bemanning og kjørt døgnet rundt, forteller redningsmann Chister Borø.

— Og så møter vi bilister som har kjørt seg fast med sommerdekk, og selv synes det er merkelig at de sitter fast, sier Borø.

— Ja, det er fortsatt folk på sommerdekk. Og de skjønner ikke hvorfor de kjører av veien. Jeg synes ikke en gang litt synd på dem, supplerer Reinertsen i Viking.