LILLESAND: — Det har vært problemer her i hvert fall i 30 år. Og det blir bare verre og verre, forteller Kjell Kjøstvedt (74).

Han er en av de nærmeste naboene til veistykket på fylkesvei 401, som for tiden ligger under vann. Slik blir det hver gang det kommer store nedbørsmengder.

OFTE: Veinabo Kjell Kjøstvedt sier veien blir oversvømt hver gang det kommer mye nedbør. Foto: Hans Jacob Brekke

— Vi begynner jo å bli litt utålmodige. Det har blitt forsøkt diverse tiltak her opp gjennom årene, men det blir bare verre, sier 74-åringen.

Dypt vann

Iført gummistøvler og regntøy vasser han ut i vannmassene. Og konstaterer at dybden nærmer seg 40 centimeter på det meste. Innenfor de hvite strekene.

Veibanen skrår ned mot Kjøstveittjønna. De lokalkjente bilistene som passerer dammen, krysser der det er lavest vannstand. Andre styrer rett ut i dypet.

— Enkelte ganger har flere biler blitt stående her, fordi de har fått så mye vann opp i motoren, forteller pensjonisten.

KJENT FARVANN: Lokale bilister krysser dammen på det laveste punktet. Men mange durer rett ut på dypet. Foto: Hans Jacob Brekke

— Ligger for lavtVeivesenet har satt opp et permanent fareskilt som varsler flom ved stedet.

— Problemet her er at veien ligger for lavt i forhold til vannstanden generelt i området, opplyser seksjonsleder John Kristian Stormyr i Statens vegvesen.

Ifølge seksjonslederen er alternativene enten å senke en utløpsbekk eller å heve veien. Et av tiltakene blir trolig gjennomført, men Stormyr sier at det ikke vil skje med det første.

— Dette vil være et langt lerret å bleke. Hvis du skal inn å endre noe i forbindelse med vannstand og slike forhold, er det ofte krav til reguleringsplaner og en lang prosess.

SPRUT: Kjell Kjøstvedt er oppgitt over at veistykket i Høvåg ikke blir utbedret. Foto: Hans Jacob Brekke

— Ingen stor trafikkfareHan fremholder også at oversvømmelsene ikke utgjør noen stor trafikkfare.

— Det har sjelden eller aldri vært så mye vann her at vi har måttet stenge veien. Store deler av året er mest lokalkjente som ferdes på fylkesvei 401. De vet hvordan de skal kjøre i dette området, sier Stormyr.

— Men det er klart at vi skal gjøre tiltak, etter hvert som vi får bevilgninger til det, legger han til.