HELDIG: Thor Falkanger er tro mot tradisjonen. Hvert år er det juletorsk. Også i år. Heldigvis får han de 5,5 kiloene han har bestilt av fiskehandler Mathias Tveit. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
TI KILO: Petter Toldnæs er innom for å hente ti kilo torsk. Ikke til julaften, men til første juledag. Foreldrene fra Telemark kommer på besøk, og da må det være svineribbe. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
KRØLLETE: Hvis juletorsken skal være perfekt, skal den se slik ut. Dersom den blir bløgget, slaktet innen en halvtime, lagt først i rennende vann og så på isvann, får vi det man på sørlandsk kaller krølltorsk. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
HUMMER: Hummer er på vei opp som julemiddag. Fiskehandler Stig Andersen har totalt 27 hummer på bestilling julaften. Bak står Mathias Tveit. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
NY VRI: Noen av hummerne skal Bjørn Skuggevik ha. Svigermor har satt familien på en ny tanke, og årets julemiddag blir skalldyrbord. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
DAMP: Hummeren må kokes samme dag. Her blir hummeren kokt på bakrommet. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
LEI: Julen er en travel tid på fiskebrygga. Når det er orden i bestillingene, begynner arbeidet med å vaske vekk fiskeblod og matrester. Mathias Tveit og Stig Andersen begynner å bli klar for jul selv! Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Det er ikke nok i år. Det har vært så dårlig vær på sjøen. Vi har 40–50 kilo for lite, og det er de som står sist på lista som ikke får, sier fiskehandler Stig Andersen på fiskebrygga i Lillesand.

Han måtte ringe rundt på lille julaften, da han skjønte at det ikke ble nok torsk til alle som har bestilt.

— Folk skjønner jo det når de ser åssen vær det har vært. De fikk beskjed i går, så de får tid til å skaffe seg annen julemiddag i dag, sier Andersen.

Lokal juletorsk

Juletorsken i år kommer fra en lokal fisker i Grimstad. Da det blåste som verst, var det ikke råd å legge ut på sjøen.

— De hadde problemer i Kristiansand også. Vi skulle egentlig få supplementsfisk derfra, men det gikk ikke, sier Andersen.

Thor Falkanger er en av de heldige. Han skal feire jul på Justøya og er sikret de 5,5 kiloene torsk han har bestilt.

— Jeg sverger absolutt til juletorsk på julaften. Det har jeg vokst opp med fra jeg var barn. Heldigvis har min kone hatt akkurat samme tradisjon, sier Falkanger.

Lite rogn

I år har fiskebrygga bestilling på totalt 140 kilo juletorsk.

— Mange er skuffet fordi de ikke får rogn i år. Men det har bare vært fem rogn på femti fisk. Det pleier alltid å være mer rogn til jul, så jeg vet ikke hva som har skjedd. Kanskje det har vært for varmt i vannet for lenge. Hvis ikke de bare har utsatt sesongen, spekulerer fiskehandler Andersen, som mener bestanden er i ferd med å ta seg opp.

— I år har det begynt å ta seg opp. Det er en god torskebestand nå, så vi får bare håpe den får være i fred, sier fiskehandleren.

Skalldyr

Men ikke alle som kommer innom fiskebrygga skal ha juletorsk til julemiddag. Hos Bjørn Skuggevik blir det skalldyrbord i kveld.

— Det var svigermor som foreslo det i fjor. Jeg trodde hun tulla, men hun har stått på det, så da prøver vi noe nytt i år, sier Skuggevik, som handler blåskjell, reker og hummer over disken.

— Det er flere og flere som skal ha hummer på julaften. Det er vel et kompromiss med unger som ikke liker fisk, sier fiskehandler Andersen.

Han anslår at bestillingen av juletorsk til selve julaften er halvert i forhold til i fjor.

— Det er et generasjonsskifte nå. Den eldre garden holder seg til torsken, men det gjør ikke de unge. Jeg har en mistanke om at de ikke vet hvordan de lager juletorsk, sier fiskehandleren.

Ribbe

Han jobber julaften sammen med kollegene Marianne Johnsen og Mathias Tveit. Ingen skal ha juletorsk i kveld.

— Jeg kunne ikke tenke meg torsk i dag. Når du står og drar ut de innvollene hele dagen frister det ikke særlig, sier fiskehandleren, som sammen med en kollega slaktet torsk til klokken 02 natt til julaften.

Hendene er fullstendig oppskrapte etter å ha dradd ut fiskegjeller i timevis.

— Det er koselig når kundene får gryteklar juletorsk på julaften, men jeg gruer meg til jul hvert år, sier Andersen.

Han skal ha svineribbe, men sovner vel over tallerkenen.

— Som regel er det sånn, sier fiskehandleren.