KRISTIANSAND: Fylkeskonservatoren mener fasaden til Arbeideren, som er vernet i Murbyplanen, må bevares og har derfor varslet innsigelse.

— I denne saken må vi tørre å ta en fight med innsigelsesinstituttet. Det må være hvordan bygget blir seende ut som blir avgjørende, i forhold til byggestil og utforming, uttalte nestleder Stian Storbukås (Frp) da byutviklingsstyret torsdag behandlet de drastiske planene for kvartal 46. En gruppe lokale investorer kjøpte Arbeideren av Arbeiderpartiet for 14,5 millioner kroner i fjor. Bygget skal være i så dårlig forfatning at det i dag er stengt av.

Ifølge de nye eierne er eneste utvei riving om bygget skal kunne brukes til boliger.

- Mistet sin autentisitet

Fylkeskonservatoren mener bygget fra 1935, og arbeiderforeningens røtter på dette hjørnet fra 1873, tilsier at ikke alle spor slettes. I samråd med byantikvaren har han kommet til at fasaden må bevares, mens alt bakenfor kan rives.

— Jeg stiller spørsmål ved hele innsigelsen. Arbeideren er bygd om flere ganger og har mistet sin autentisitet. Jeg ville kjørt dette til megling, så vil sannsynligheten være rimelig stor for medhold. Etter hvert har det begynt å bli en oppfatning i fylkeskommunen at lokaldemokratiet skal bety noe, argumenterte Hans Otto Lund (H).I vår, før innsigelsen ble kjent, sa et flertall i byutviklingsstyret ja til riving da en prinsippsak ble fremmet av eierne. Ap var med på å sikre flertallet, og de står på sin holdning.

— Vi har tidligere sagt at vi ønsker at nye eiere skal få gjøre det de ønsker, samtidig som minneplaten blir stående i fasaden. Det er ikke tilført saken noe nytt, vi står fast og ønsker at de kan gå videre med arbeidet, forklarte Eirik Dåstøl Langeland (Ap), og pådro seg replikk fra KrF:

Uten nasjonal verdi

— Det undrer meg. Dere var helt imot å rive hjørnet av Kronprinsens gate, mens her går dere inn for å rive en stor del av et kvartal som er vernet i Murbyplanen, kom det skarpt fra leder Grete Kvelland Skaara.

— Jeg visste det kom. Forskjellen er hvor saken står. Nå skal det utarbeides en reguleringsplan, så får vi se om vi står på vårt standpunkt ved neste behandling, svarte Langeland, før det ble enstemmig vedtatt at eierne kan starte en reguleringsprosess.

— Vi har ment at det ikke bør rives, men utbygger må vurdere om de vil ta den fighten, påpekte Skaara.

Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar har overfor Fædrelandsvennen forklart at Arbeideren neppe har den nasjonale, kulturhistoriske betydningen som gjør at den havner på Riksantikvarens bord. Samtidig tviler han på at det finnes en akseptabel løsning som innebærer riving av fasaden.

Investorgruppen består av Asbjørn Fredrik Asbjørnsen (50 prosent), Trond Willy Wilhelmsen, Rune Mesel og Erik Geelmuyden (16,3 prosent hver).