KRISTIANSAND: — Vi har rotet oss opp i et uføre som jeg angrer på at vi sa ja til. Det hadde vært mye enklere å gjøre som Frp og si nei til alt. Jeg ante ikke hvor høy prisen ville bli da jeg sa ja til bompenger første gang, sa Harald Sødal (KrF) da bompenger ble debattert på Kulturnatta.

KrF-politikerens skepsis til bomringen rundt Kristiansand har økt i takt med prisstigningen. Prisdoblingen som kommer til sommeren, er han svært skeptisk til.

— Det som skjer nå er helt skandaløst, altså. Dette blir forferdelig dyrt. Bompenger er veldig sosialt urettferdig. For kaksene betyr ikke dette noen, men andre sliter med å betale, mener Sødal.

Grusomt urettferdig

Bilistene som kjører inn til Kristiansand skal bidra til å samle inn 1,5 milliarder kroner i bompenger. Staten spytter inn 13 prosent av det de planlagte veiene rundt byen vil koste. Det mener Sødal er skandaløst lite.

— 13 prosent statlig andel er forferdelig grusomt urettferdig, mente KrF-politikeren.

Bompengeaksjonistene i salen var fullstendig enige med Sødal, og mener andelen statlig finansiering burde vært mye høyere.

— Kunne dere snudd da dere ikke fikk større andel statlig finansiering enn 13 prosent, spurte bom-motstander Inge Thormodsen.

— Jeg angrer på at vi ikke gjorde det. Da hadde E39 og E18 blitt blokkert, og da måtte staten ha gjort noe, svarte Sødal.

Glad for støtten

Frps Tor S. Utsogn, som ikke var invitert til debatten, er glad for støtten fra Sødal.

— Jeg må bare takke for støtten som KrF kommer med. Den skulle jeg gjerne sett tidligere. Men det er klokt og riktig av Sødal å komme med innrømmelsen nå, selv om det er for sent, sier Utsogn.

Han tror ikke det nytter å kjempe for høyere statlig andel nå, når Stortinget har godkjent bompakken.

— Vi skal aldri gi opp, men jeg tror det blir en veldig, veldig vanskelig kamp. Det som er viktig nå, er at KrF og Høyre blir med og stiller ordentlige krav om statlige bidrag i neste prosjekt, mener Utsogn.