Både bystyrets Vidar Kleppe (Dem) og Bjarte Vestøl (FrP) var til stede for å høre på havnestyret da møtet startet klokken 17.00

— HORRIBELT

De fikk hakeslepp da havnestyrets leder Terje Frigstad fortalte om dagsorden:

— Vi må lukke dørene. Først skal vi dele ut et notat fra våre advokater som dere får 15, 20 minutters tid på å lese. Deretter skal vår advokat-rådgiver Olav Kollstad orientere og gi råd. Deretter må vi bestemme oss, sa han.

— Horribel saksbehandling. Vi snakker om en historisk alvorlig sak for havna, som kan påføre oss titalls millioner i kostnader, og så skal medlemmene i havnestyret få utdelt dokumenter i møtet og kun få 20 minutter til å lese. Dette er graverende. Dette er meget graverende, sier Kleppe til Fædrelandsvennen.

Vestøl sier han er helt enig med Kleppe i dette og han mener havnestyrets medlemmer skulle fått papirer i god tid før møtet. Vestøl frykter nå en altfor lettvint håndtering av den alvorlige saken, og at politikerne blir satt sjakk matt av rådgivere.

Saken handler som kjent om erstatningsplikt etter at Fjord Line ble avkrevd helårsseiling for å trafikere Kristiansand Havn. Tingretten har dømt havna erstatningspliktig. Spørsmålet er om denne rettsavgjørelsen skal ankes, etter at også Kystverket, Fiskeridepartementet og ESA har vært uenige med havnas tolkninger av reglene.

Blir tingrettens dom stående, har Fjord Line rett til å gå videre med erstatningssøksmål.

RÅDMANNEN TILSTEDE

Rådmann Tor Sommerseth møter ikke i havnestyret, men i kveld deltar han på møtet, med følgende begrunnelse:

— Saken har eskalert de siste dagene. Kommunalutvalget og kontrollutvalget ønsker saken til bystyret for avgjørelse. Jeg har som rådmann rett til å sette havnestyrets vedtak til side for behandling i bystyret. Jeg regner med at Havnestyret ikke gjør noe som gjør det nødvendig for meg å bruke den muligheten, sa han til havnestyret før møtet ble lukket.

Havnestyret bestemte så enstemmig at bystyret skal orienteres og få rikelig anledning til å vurdere ankesaken. Men hvilket råd havnestyret vil gi bystyret, det diskuteres altså bak lukkede dører utover kvelden.