KRISTIANSAND: – Jeg ble invitert til et politisk samarbeid, men Venstre ønsker ikke å inngå i en politisk allianse med Frp. Et valgteknisk samarbeid har vi imidlertid ingenting imot, sa Venstres Dag Vige klokka 01.15 i natt, etter at han før på valgkvelden hadde uttalt at han håpet å få Høyre og KrF til å utelate Frp.

Et kvarter før hadde Frp, Høyre og KrF felles pressekonferanse i kjelleren på Hotell Norge, symbolsk nok i en avdeling som kalles Inspiratoriet.

– Vi er glad for denne valgtekniske løsningen. Jeg blir ordfører, mens Jørgen Kristiansen blir varaordfører. Det er alle fire partiene enige om, sa Høyres Arvid Grundekjøn.

Både han og Kristiansen snakket om hverandres ulike erfaring, og at de vil utfylle hverandre. Den ene har lang og tung kompetanse fra næringslivet, den andre har åtte års politisk erfaring.

Ydmyk overfor Frp

Kristiansen brukte sin politiske erfaring som forklaring på hvorfor KrF ønsker å samarbeide med Frp.

– Jeg har opplevd mye i politikken, blant annet å være det uønskede tredje hjulet på vogna. Det er ingen god opplevelse. Derfor har jeg ydmykhet overfor alle partnere i et samarbeid, og derfor er det naturlig at Frp er med, sa han og tenkte på det som skjedde for fire år siden mellom KrF, Høyre og Ap. De skulle samarbeide, men fikk det ikke til.

– Men Høyre har hele tiden ønsket bred borgerlig samling om politikk, og KrF og Frp har hatt sine tipunktslister. Er politikken kastet på båten når dere kun inngår et valgteknisk samarbeid, og er dette et nederlag for deg Arvid Grundekjøn?

– På ingen måte. Disse partiene står sammen om mye. Tipunktslistene viser det. Vi kommer til å stå sammen i mange saker. Men vi har altså formannskapsmodell i bystyret – og da kan vi være uenige om det vi er uenige om, sa Grundekjøn.

Rollebytte

I natt var det som rollene var byttet om. For formannskapsmodellen er ett av de ordene Kristiansen har snakket mest om i valgkampen. Hver gang noen har spurt om politisk samarbeid, har han sagt det er unødvendig på grunn av formannskapsmodellen.

Grundekjøn har snakket om bredt borgerlig politisk samarbeid. I natt snakket Kristiansen om det. Kristiansen ønsker å få til et politisk samarbeid mellom de fire partiene de kommende dagene.

– Vi har ikke en politisk plattform ennå, men vi skal forsøke å få det til. Det er naturlig at vi forsøker. De neste dagene vil vise hvor langt vi kommer. I det minste vil vi forsøke å stå sammen om et budsjettflertall, slik at vi kan få forutsigbar styring med økonomien i Kristiansand, sa Kristiansen.

Frps Tor S. Utsogn måtte i natt oppgi drømmen om å bli varaordfører, men han sier det handler om å oppnå mest mulig for velgerne sine.

– Jeg innser at KrF får varaordføreren. Vi har godtatt det. Nå skal det forhandles om andre verv i dagene som kommer, sier han.

Bråk i vente?

Klokken 12.00 tirsdag møtes alle fire partiene til videre samtaler om verv og posisjoner. Etter det fvn.no forstår på Frp, kommer partiet til å kreve lederen i byutviklingsstyret, som i praksis er det tredje politiske heltidsvervet i Kristiansand kommune.

– Jeg vil ikke si hva vi krever nå. Vi må forhandle, sier Utsogn.

Venstres Dag Vige sier det ikke er naturlig å gi Frp byutvikling. Det mener han vil være negativt for Kristiansand. Venstre er som kjent noe mer restriktiv i utbyggingspolitikken enn Frp.

– Vi i Venstre forventer formannskapsplass og medlemskap i flere utvalg, sier Vige.

Partene sier de er enige. Tirsdagen vil vise om de blir helt enige eller om det er bråk i vente.