KRISTIANSAND:: — Jeg har fått masse henvendelser, både på sms og telefon. Ansatte blant annet i hjemmetjenesten i kommunen har tatt kontakt, både anonymt og med fullt navn, og takket meg for det jeg gjorde med skjult opptak for å avdekke tyveriene, sier Robstad.

I tillegg til å takke, har flere av de kommuneansatte, uavhengig av hverandre, fortalt at problemet med stjeling er mye større enn tidligere antatt.

Isfjell

— De sier dette er toppen av et stort isfjell. Det er min opplevelse også, og jeg føler kommunen ikke tar dette tilstrekkelig på alvor. Jeg mener kommunen prøver å feie problemet under teppet, sier Robstad.

Hans avsløring av hjemmehjelperne med skjult kamera førte til enorm interesse i media over hele Norge. Videoopptaket av tyveriene er sett 45.000 ganger på fvn.no, og det er tidenes desidert mest sette video på fvn.no.

ETTERFORSKNINGSLEDER Geir Hansen ved Agder politidistrikt tror det stjeles oftere og mer enn det som anmeldes fordi det ikke blir oppdaget. Foto: Torstein Øen

Mørketall Etterforskningsleder Geir Hansen ved Agder politidistrikt er enig med Robstad.

— Jeg tror det er store mørketall på tyverier i hjemmetjensten, sier Hansen.

Han sier at politiet fra tid til annen får anmeldelser på tyveri begått av omsorgsarbeidere, men han har ingen konkret statistikk for dette. Årsaken er at anmeldelser og eventuelle påtaler havner i den generelle statistikken for tyverier.

Resonnementet til Hansen er at en del av de som trenger pleie hjemme er i en slik fysisk eller psykisk tilstand at de ikke kan kontrollere hva hjemmehjelperne gjør.

Robstad er svært fornøyd med hvordan saken utviklet seg, og oppmerksomheten som har oppstått rundt problemet med sikkerhet for eldre i hjemmetjenesten. For det var hovedmotivet hans for å gå ut med historien.

— Det må settes inn tiltak og gjennomføres kontroller av de ansatte, sier Robstad.

I et brev til kommunen har Robstad følgende konkrete forslag til tiltak:

* Regelverk som er klart for alle når de begynner i jobb

* Regelverket må stadig gjentas

* Kurs/holdningskampanje rundt tema etikk

* Kurs i konflikttakling

* Kontrolltiltak

* Kamera kan monteres

* Rutiner i det enkelte hjem kan kontrolleres

Han viser til at Dansk TV2 den 15. juni hadde et innslag med akkurat samme innhold som hans egen historie. En hjemmehjelper var blitt avslørt som tyv da familien satte opp skjult kamera.

— Jeg tror dette problemet bare vil bli større og større i årene framover, sier han.