KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett fikk i går se våpenet som Levi Sørensen (20) ble skutt med i leiligheten i Klynga på Lund i juli i fjor. Pistolen er en ombygd Walther Gsp konkurransepistol.

VÅPENET: Dette våpenet ble funnet ved den gamle bybroa i Kristiansand. Det var de drapssiktede som selv pekte ut funnstedet. Pistolen er en Walther Gsp konkurransepistol. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen

Innført lovligIfølge våpentekniker Morten Støen fra Kripos ble pistolen innført på lovlig vis en gang på 70-tallet. Det har politiet fått bekreftet av Walther-fabrikken i Tyskland.

– Men på et eller annet vis har pistolen kommet ut av våpenregisteret, sa den sakkyndige under sin forklaring.

Våpenet ble funnet av dykkere i Otra like nord for den gamle bybroa som binder Kvadraturen sammen med Lund. Det var de drapssiktede som selv fortalte politiet hvor de dumpet våpenet.

– Ingen grunn

22-åringen fra Drammen, som står tiltalt for å ha drept Levi Sørensen, fortalte under sin forklaring at han kun hadde én kule til våpenet før drapet skjedde. Våpenet skal han ha skaffet seg noen måneder i forkant av drapet.

– Hvorfor kjøpte du deg et våpen ulovlig?, spurte aktor Stina Sveier Nielsen.

– Nei, jeg vet ikke. Jeg hadde ingen grunn, svarte tiltalte.

– Følte du deg truet?

– Nei, jeg gjorde ikke det, svarte 22-åringen.

Pistolen skal ha vært fremme på en fest i timene før drapet. Ifølge vitner skal det ha oppstått en konflikt mellom avdøde og den drapstiltalte 22-åringen. Sørensen skal ha siktet på 22-åringen.

Levi Sørensens stebror bekreftet at det hadde vært en slik konflikt.

– Men NN (tiltalte) tullet det bare bort, så han kan ikke ha følt seg truet av Levi, sa stebroren.

Tre kniver

Retten fikk også se tre kniver. To av knivene ble plukket opp av dykkere i elva like ved funnstedet. Den tredje kniven ble funnet under inngangspartiet til leiligheten. Ingen av knivene hadde dna-spor som knytter de antatte gjerningsmennene til drapshandlingen.

Ifølge rettsmedisinerne skal ikke Levi Sørensen ha omkommet av skuddet fra konkurransepistolen. Skuddet skal imidlertid ha gjort ham bevisstløs. Onsdag vil en patolog fra rettsmedisinsk institutt legge fram sine funn for retten.

Sørensen sov trolig

Sørensen var etter alt og dømme i live da han ble løftet ut av leiligheten og lagt på en tilhenger. Han ble så fraktet på en biltilhenger ned til bredden av Otra hvor gjerningsmennene dumpet han i elva.

Ifølge den rettsmedisinske rapporten tyder det på at Levi Sørensen lå og sov da han ble skutt i leiligheten. Funn på soverommet tyder på at han lå med hodet på puta da skuddet ble løsnet.