TYPISK: - Dette er et klassisk beslag. Blåsa er ikke merket, og det er ikke fluktåpninger, sier politiførstebetjent Steinar Sunde. Foto: Steinar Sunde, politiet
FOR LITEN: Hummeren er under minstemålet, teina sto for grunt, var ikke merket og hadde for små fluktåpninger. Denne teina ble beslaglagt i fellesferien. Foto: Steinar Sunde, politiet

— Gleden av å servere en tjuvfisket hummer, den kan jeg ikke sette meg helt inn i, sier Steinar Sunde, miljøkoordinator og politiførstebetjent ved Agder politidistrikt.

Fram til 1. september i år er 172 personer anmeldt for brudd på fiskeribestemmelsene i Agder. De vanligste tabbene folk gjør, er relatert til garn, teiner og ruser.

— Den store massen av folk som bryter regelverket, gjør det uten at de har til hensikt å fiske for eksempel hummer ulovlig. Mest typisk er at de ikke har merket teinene sine godt nok, ikke satt teina dypt nok eller ikke sørget for store nok fluktåpninger. Noen tar sjansen på å ikke bli oppdaget. Bare noen få driver bevisst med ulovlig fiske, mener Sunde.

Samler opp hummer

For de få kan det vanke store straffer. En yrkesfisker i Farsund, som fisket hummer ulovlig utenom sesongen, fikk en klekkelig bot og ble fradømt retten til å være fisker i ett år.

Bøter for ulovlig hummerfiske ligger fra 3000 kroner og oppover. Det Sunde og andre reagerer mest på, er fiskere som får mistenkelig store fangster første dag i sesongen.

— Vi vet at noen folk har samleteiner som ligger på grunner uten blåser eller andre former for merking. Der oppbevarer de hummer fram til den er lovlig å trekke. Vi får tips om dette, men det er ofte vanskelig for oss å etterforske. Vi kan ikke tråle kysten på jakt etter skjulte samleteiner. Men det hender vi finner sånt tilfeldig, forteller Sunde.

Likevel er det ikke ofte at tjuvfiskerne blir straffet.

— Sammenlignet med det meste politiet ellers driver med, er dette små saker. Det er vanskelig å prioritere å bruke store ressurser på etterforskning, sier Sunde.

Glade for kontroller

Miljøkoordinatoren mener antall anmeldelser kunne vært langt høyere dersom kontrollvirksomheten hadde vært større.

— Vi har hatt omtrent like mange kontroller som vi pleier. I politiet bruker vi ikke allverdens dagsverk på dette, men gjennomfører noen kontroller sammen med andre. Vi kommer til å ha noen kontroller nå, før hummerfisket starter, for å se om folk greier å holde seg, varsler Sunde.

Han mener folk flest har gode holdninger når de ute på fiske.

— De fleste vi snakker med er glade for at vi driver med kontroller. Fiskerne vi treffer ønsker en god hummerstamme, slik at de skal kunne fortsette med det tradisjonsrike hummerfisket. Jeg opplever at de irriterer seg over de som driver med ulovlig hummerfiske, sier han.

Komplisert regelverk

Det er opp til fiskerne selv å holde seg oppdatert på regelverket som gjelder for forskjellige typer fiske. Det kan være innviklet.

— Jeg synes det er veldig mange regler hobbyfiskerne må forholde seg til. Fisker du bare hummer, er det så sin sak. Men de som driver med variert fiske, må sette seg inn i veldig mange regler. Det er mye både for oss og for fiskerne. Regelverket er detaljert og endres nokså ofte. Jeg anbefaler alle å lese seg opp på regelverket nå før hummerfisket. Det hender reglene endres like før, sier Sunde.