KRISTIANSAND: Radon er en edelgass som siver opp gjennom berggrunnen.

Vegard Vige. Foto: Arkivfoto

– Nivåene er innskjerpet. Tidligere var kravet 200 becquerel og hvis nivået var over 400 becquerel, så var det krav om å gjøre noe. Mellom 200 og 400 becquerel måtte det gjøres enkelte tiltak. Nå skal det ligge lavest mulig, men under 100 becquerel, sier kommuneoverlege Vegard Vige i Kristiansand kommune, til fvn.no.Det var NRK Sørlandet som i dag tidlig meldte at flere skoler lå over de anbefalte nivåene.

Sist vinter ble målinger satt i gang ved en rekke skoler i kommunen.

– Vi ser at noen verdier er for høye som en konsekvens av at vi endret grensen. En del skolebygg har for høye verdier av andre grunner. Kristiansand Eiendom, som drifter skolene, har jobbet systematisk med å få ned energibruken. Man har begrenset bruken av ventilasjonsanlegg og tettet bygg, sier Vige.

Dette betyr at ventilasjonsanlegget er koblet ut når skolebygningene ikke er i bruk. Dermed ble radongassene ikke luftet ut.

Rommet hvor det er målt høyest konsentrasjon av radon i kommunen ble funnet på Torkelsmyra skole. Målingen viste en konsentrasjon av over 2000 becquerel.

– En enkelt måling viser situasjonen for et rom og er ikke en representativ måling for hele skolen. Vi har funnet litt for høye nivåer på ganske mange skoler og barnehager, sier Vige.

– Hvilke områder i Kristiansand er spesielt utsatt?

– Svaret er at det ikke er et eneste sted i Kristiansand som peker seg negativt eller positivt ut. Det er litt radon i hele kommunen. Om man er bekymret for om poden blir utsatt for radon, så er det viktigste hvordan man har det hjemme. Vi oppfordrer folk til å få målt radon i de tusen hjem, mener kommuneoverlegen.

Kristiansand Eiendom øker nå kjøretiden for ventilasjonsanlegg på enkelte skoler for lufte ut radon.