FARSUND: Etter at Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti i går gikk sammen om Richard Ivar Buch (H) som ny ordfører i Farsund, kaster Boa Salvesen en ny fakkel inn i debatten om de fremste vervene i kommunen.

LES OGSÅ: Høyre får trolig ordføreren

– Hvis Høyre og KrF ikke vil samarbeide med oss, så vil Fremskrittspartiet sammen med Pensjonistpartiet åpne for et samarbeid med Arbeiderpartiet, sier Boa Salvesen til fvn.no.

En slik konstellasjon vil gi et flertall på 15 av de 29 mandatene i kommunestyret.

Ap på vippen

– Vi avviser ikke noen, og Arbeiderpartiet sitter nå i vippeposisjon. Men det har ikke vært kontakt mellom Frp og Ap, sier Arnt Abrahamsen, som er gruppeleder for Arbeiderpartiet og leder av forhandlingsutvalget.

I Arbeiderpartiet har forhandlingsutvalget allerede fått en henvendelse fra koalisjonen mellom Høyre, KrF og Venstre, som ønsker støtte for å få flertall i kommunestyret. De tre borgerlige partiene har til sammen 12 mandater, og må ha ytterligere tre for å få gjennomslag.

Forhandler med Høyre

– Vi har fått en forespørsel om Arbeiderpartiet er villig til å støtte lista med Høyre, KrF og Venstre. Vi har saken til vurdering nå. Men deres første utkast er allerede avvist som et spill for galleriet. Vi har derfor lagt fram noen krav fra vår side, som er ufravikelig før vi i det hele tatt vurderer videre samtaler, sier Arnt Abrahamsen i Arbeiderpartiet.

– Hvordan vurderer du et valgteknisk samarbeid med Frp, hvis en slik henvendelse kommer?

– Vi er i hvert fall nødt til å snakke med alle. Ingen er spedalsk for oss. Og vi vil i alle fall være høflig å høre på hva som blir sagt. Men et samarbeid med Frp er ikke veldig sannsynlig. Det har vært for liten vilje til dialog og samarbeid i perioden som nå er slutt, til å tro at det skal bli veldig mye bedre i kommende periode. Og så er det vesentlige forskjeller politisk, selv om det kun skulle være snakk om et valgteknisk samarbeid, sier Abrahamsen.

– Men først må vi altså få en konkret henvendelse før vi spekulerer i dette, legger han til.

Ikke sikker

Høyre og Frp ville hatt rent flertall med sine 16 mandater i kommunestyret. Men Høyre har gjort det helt klart at Boa Salvesen er uspiselig for dem.

– Høyre var åpen for et samarbeid med Frp, og ville la Frp få ordføreren i et samarbeid. Men under forutsetning av at det ble partiets andre kandidat, Bjørn Pedersen. Vi ønsker ikke å ha noe med Boa Salvesen å gjøre. Det handler om ham som person, sier Høyres forhandlingsleder Gunnar Fossland til fvn.no.

I går avviste Fremskrittspartiet Høyres krav, og koalisjonen mellom Høyre, KrF og Venstre ble et faktum.

Men både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet slår fast at disse koalisjons-partiene ikke nødvendigvis vil få sin vilje gjennom.

– Det virker som om koalisjonen har kommet et stykke på vei. Men de er ikke i mål. Det er over en måned igjen til avgjørelsen tas i kommunestyret. Det er lang tid, mye kan skje, sier Arnt Abrahamsen og får støtte av Andreas Bjørn ”Boa” Salvesen.

Vingleparti

Det er Salvesens ”nedlatende holdning overfor høyre” som har gjort ham uspiselig i Høyre, ifølge Høyres forhandlingsleder Gunnar Fossland.

Og Boa Salvesen selv sparer ikke på kruttet i møte med Fædrelandsvennen i dag:

– Høyre har styrt Farsund dårlig i alle år. Høyre er et vingleparti. Jeg kan dokumentere at Høyres gruppe på fem personer i de siste årene stemmer mot hverandre i mange saker. Høyre er ikke enig med Høyre. Jeg tar det som et kompliment at de går ut mot meg personlig. For jeg sier bare sannheten om hvordan Høyre driver Farsund, sier Boa til fvn.no.