SØRLANDET SYKEHUS: Under et møte mellom ledelsen ved Sørlandet sykehus og formannskapet i Arendal tirsdag kom det fram at sykehuset planlegger å overføre 40 til 70 risikofødsler årlig fra Arendal til Kristiansand. Dette vil føre til at mellom 100 og 150 normalfødsler årlig overføres fra Kristiansand til Arendal. Dette skal skje fra 1. desember i år, når vaktsystemet ved barneavdelingen i Arendal endres slik at det ikke lenger blir tilstedevakt mellom 2000 og 08 på hverdager, samt helgene. Dette er gjort for å utnytte ressursene til Sørlandet sykehus best mulig, og grunnlaget ligger i den såkalte Revsnesavtalen som ble inngått i fjor vinter.

— I Kristiansand har vi til en hver tid to gynekologer på vakt , det gjør at vi har bedre beredskap på spesialister dersom noe går galt, sier Garmann Askevold.

Erfaringen viser at juli og august måned, samt tiden rundt påske er de med høyest antall fødsler. I disse periodene kan kapasiteten i Kristiansand bli sprengt, dersom det kommer mange risikofødsler samtidig. Da er planen at opptil 150 normalfødsler årlig som skulle foregått i Kristiansand, vil bli overført til Arendal.

— Jordmorsituasjonen i Arendal er like god som i Kristiansand, så pasientsikkerheten er ivareatatt, beroliger Garmann Askevold.

Per i dag er i kapasiteten i Kristiansand ikke god nok for å ta i mot flere risikofødsler. Men det er under planlegging å bygge en ny fødestue, og det planlegges å foreta organisatoriske grep for å forberede personalet på den nye situasjonen.

- Er det riktig at forskning viser at både kvinner og barn kan bli utsatt for flere tilfeller av overbehandling, eller unødvendig krisebehandling, dersom andelen risikofødsler økes?

— Det er nok en fare for det, derfor har vi gått inn for intern seleksjon i avdelingen, det vil si at det er egne løp for normale og egne løp for risikofødende, sier Garmann Askevold.