AGDER : Torsdag varslet hytteeiere om funn av bjørnespor på heia nordøst for Kyrkjebygd i Åseral. Representanter fra Statens naturoppsyn slo raskt fast at det trolig er spor etter en ung hannbjørn på streif i området. Sist det ble dokumentert bjørn i Agder var i Hægebostad i 2008. Da ble det funnet flere sauekadaver.

Se etter dyra

– Det er ikke tvil om det er bjørnespor vi dokumenterte i går. Det er tre-fire tydelige avtrykk etter fram— og baklabb. At vi har med en bjørn å gjøre er spesielt i den forstand at vi ikke har bjørn i Agder til enhver tid. Denne har trolig kommet østfra, sier rovviltansvarlig i Agder og Rogaland, Jon-Erling Skåtan, til fvn.no.

Statens naturoppsyn har ikke 2011-tall, men i fjor ble det registrert 150 bjørn i Norge. Bjørnestammen i Skandinavia teller om lag 3000 – den største er i Sverige.

Skåtan og fungerende rovviltansvarlig, Kristian Eiken Olsen, henstiller nå grunneiere med husdyr i regionen om å være litt ekstra på vakt. Bjørn er et rovdyr og angriper dyr.

– Det er en viss risiko for at bjørnen tar sau.

– Menneskesky

Skal vi tro ekspertene skyr bamsen mennesker.

– Mange er redd for bjørn, naturlig nok, men bjørn i Norge er ikke farlig. Den angriper ikke mennesker, med mindre den blir provosert eller skutt mot, påstår Jon-Erling Skåtan.

– Normalt er ikke bjørn farlig. Det er sjelden du oppdager bjørn. Den har så gode sanser at den er borte før du kommer, supplerer Eiken Olsen.

– Det var jo beroligende å høre …

Kan vandre langt

– Det er gjort forsøk med radiomerking av bjørn og den bare forsvinner. Du skal selvsagt ha respekt for rovdyret, men hvis du ikke er «slem» med bjørnen, er den heller ikke farlig, sier Skåtan.

– Den unge bamsen i Åseral, er den på vei til Hovden?

– Hehe. Kanskje. En bjørn kan bevege seg over store områder og opererer alene utenom parringstid. Den kan enten ligge i ro flere dager eller gå vandre langt.

Det er strenge regler for å felle bjørn i Norge.