VENNESLA: – Det er et ganske stramt budsjett, men vi mener dette er grepene som må tas, sier rådmann i Vennesla Svein Skisland.

Da rådmann Svein Skisland presenterte sitt forslag til budsjett for kommunestyret i Vennesla i kveld, la han vekt på at det må forventes enda større press i helse— og omsorgssektoren og på barnehagefronten. Det er områder som kommer til å kreve enda mer ressurser i årene som kommer.

– Vi må se på skolestrukturen. Vi har fem skoler på ei strekning på en mil helt sør i kommunen. På sikt regner vi med å kunne spare fire millioner kroner på å fjerne en av disse skolene. Vi har tatt utgangspunkt i Hunsfoss skole som kan gjøres om til en ypperlig barnehage,sier Skisland.

Det går i dag 217 elever på Hunsfoss skole. Dersom politikerne går for rådmannens forslag blir disse elevene flyttet over til de andre skolene.

Legge ned skole

For å møte disse utfordringene foreslår Skisland å øke eiendomsskatten fra 3 promille til 4,5 promille i løpet av tre år.

– I tillegg kommer de kommunale avgiftene til å øke med rundt 1000 kroner i året for den jevne venndøl. Dette skjer fordi vi må gjøre noen tunge investeringer blant annet med rørsystemet, sier Skisland.

Utfordringer

En annen ting som uroer rådmannen er et par demografiske forskjeller. Bare 15 prosent av innbyggerne i kommunen har høyere utdanning. Det er ti prosent færre enn snittet i Vest-Agder. I tillegg har kommunen langt flere sosialhjelpsmottakere og barnevernssaker enn nabokommunene.

– Dette er kanskje kommunens største utfordring. Erfaringen viser at dersom vi klarer å øke utdanningsnivået så skjer det noe med levekårene på et sted. Derfor er det viktig å få flere med høy utdannelse til Vennesla, sier rådmannen.

Det nye kulturhuset kostet 12 millioner kroner mer enn det som etter hvert ble budsjettet for bygget. Overskridelsene tas over kommunens bufferkonto.

Rådmannen foreslår også å utsette byggingen av en svømmehall med et år. Hallen skulle opprinnelig blitt påbegynt i 2012.