TILFREDS: Stadig flere nordmenn har oppdaget butikken til Hoa Thi Vu. Foto: Lars Hoen
TRADISJONELLE: Gr nnsakmarkedet på Torvet frister på tradisjonelt, norsk vis. Foto: Lars Hoen

Aubergine, galanga, squash, matoki, karella og rambutan.

Du kan like godt lære deg navnene. Og har du først gjort det, kan du teste ut smakene.

Stadig flere gjør det nå, etter at Hoa Thi Vu de første årene registrerte at nordmenn knapt våget seg innenfor døra til butikken hennes, Vung Tau.

TILFREDS: Stadig flere nordmenn har oppdaget butikken til Hoa Thi Vu. Foto: Lars Hoen

— Det var den gang. Nå er stadig flere nordmenn stamkunder. Folk kommer fra hele Sørlandet, opplyser sjefen i den familiedrevne butikken som for to år siden nær åttedoblet arealet og økte staben fra seks til ni etter flytting til Tordenskjoldsgate.

Der kan du gjøre deg kjent med minst 100 ferske varianter av frukt og grønt.

Eksempler

Rambutan, for eksempel, kalles kjærlighetsfrukt. Hårete utenpå, søt og mild på innsiden.

Kulechilli er supert for den som vil sprite opp pizzaen.

Karella er en bitter melon du nok trenger tid for å bli vant med.

Avokado er, som følge av mengdevis av vitaminer, super som babymat.

Galanga frisker opp fiskesuppa.

Dhudi er en type flaskegresskar med mild smak. Brukes til fisk.

Ta av skallet

Kaktusfiken finnes i fargene gul, rød, oransje og grønn og er ganske søt. Bare husk å fjerne skallet først.

Ser du noe som du tror er overmodne og ødelagte bananer, tar du grundig feil. Det du ser er matoki, en bananvariant som skal stekes eller kokes.

Og skulle du bli tørst av alt dette, kan du kjøpe ei kokosnøtt, gi den et knakk og ta deg en slurk.

Dette er tilfeldig utvalgte eksempler på ferskvarer som høstes i Thailand, Vietnam eller Tyrkia og som flys til Norge to ganger i uka for å ende på sørlandske tallerkener.

For all del, det er fargerikt og innbydende hos torvhandler Helge Pettersen også. Men det er jo grenser for hva som hentes opp av jorda i Søgne.