Frank Solås, sportslig leder av Spjotheia velforening, med t-skjorta som viser riktig antall høydemeter over havet for kommunens høyeste topp. T-skjorta henger nå også på kontorveggen til ordfører Åse R. Severinsen. Foto: privat
Her er Spjotheia: Kartbildet viser hvor i bygda Spjotheia ligger. Ikke direkte midt i navlen, akkurat. Foto: privat

SØGNE: — Søgne har fortsatt den laveste kommunetoppen på Sørlandet, der leder vi suverent, noe denne nye målingen bekrefter, sier Frank Solås, leder av Spjotheia velforening.

Lasse Fidjestøl i Landmåler Sør sto for den offisielle målingen og bekreftelsen på at Spjotheia, Søgnes høyeste topp, er senket med 1,98 meter. Foto: privat

Ikke hørt om Spjotheia før? Det hadde for så vidt ikke Frank Solås heller, for en ti års tid siden. Da begynte han og noen kamerater å lure på nettopp det; hvor ligger Søgnes høyeste topp? Det er mulig det var noen flasker med brunt innhold involvert i diskusjonen. Nå står det i alle fall to halvannen meter høye ølflaskelignende figurer i stål på toppen av Spjotheia, som kameratgjengen etter nitide studier fant ut var den høyeste toppen i Søgne.

— Mange trodde det var Lindåsen eller Smørheia, men den gang ei, fastslår Solås.

Inntil nylig ble høyden på toppen av Spjotheia, som ligger langt nord på kommunekartet for Søgne, målt til 278,19 meter. Så, i sommer, justerte Statens kartverk høydesystemet som ligger til grunn for "meter over havet". Sørlandet synker, det vil si sju sørlandskommuner senkes med i snitt ti centimeter.

— Vi trodde at Spjotheia ble rundt 11 centimeter lavere, men det var mye verre, fastslår Solås.

For den nye målingen, som er profesjonelt utført av mannskap fra Landmåler Sør ved hjelp av avansert måleutstyr, deriblant russiske satellitter, gav følgende resultat: Søgnes høyeste topp blir 1,98 meter lavere. Fra 278,19 senkes den til 276,21 meter over havet.

Her er Spjotheia: Kartbildet viser hvor i bygda Spjotheia ligger. Ikke direkte midt i navlen, akkurat. Foto: privat

— Dere burde vel lagt dere ned og grint nå?

— Vi kan ikke det. Vi tar heller ansvar for at den oppvoksende slekt blir opplyst om den høyeste toppen på kommunen de bor i. Derfor har vi trykket opp t-skjorter og hatt en samling på toppen, sier Solås.

Samlingen på toppen fant sted torsdag. I går var det samling i bånn. Eller – på ordførerkontoret. Der fikk ordfører Åse R. Severinsen, som ikke hadde anledning til å nå toppen under markeringen torsdag, tildelt en t-skjorte og et målebevis. Helt topp, syntes hun det var.