KRISTIANSAND/ARENDAL/FLEKKEFJORD: — Utviklingsplan 2030 er den største generalplan sykehuset har laget i min tid som direktør, kanskje noen gang, og den vil være avgjørende for hvordan sykehusene på Sørlandet skal utvikle seg, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

Ser på alt

En viktig del av planen blir hvor mange sykehus landsdelen skal ha – og hvilke tilbud som skal gis hvor. Men det ønsker ikke Olsen å fokusere på nå – av nokså forståelige grunner.

— Jeg håper de største interne konfliktene ligger bak oss, og at vi kan gå inn i denne prosessen med konstruktive diskusjoner. Nå skal vi først utrede hva behovene blir fremover. Hvordan vil medisinen endre seg, hvordan vil teknologien endre seg? Hva vil kreves av sykehuset? Vi må finne det ut før vi går videre, sier han.

— Men deretter kommer spørsmålet om for eksempel ett felles sykehus for Agder plassert for eksempel i Lillesand?

— Deretter vil det bli en diskusjon om funksjoner og geografi og dimensjonering – av hvordan vi skal få til å løse oppgavene vi ser for oss. Det er ingen hemmelighet at jeg mener dagens tre sykehus fungerer godt. Jeg har ikke ønsket ett sykehus velkommen til nå. Men vi må se behovet, før vi konkluderer om funksjoner og geografi. Det er riktig at alle store spørsmål vil bli berørt i planen, sier sykehusdirektøren, som håper Utviklingsplan 2030 kan foregå i riktig rekkefølge.

Tidligst neste høst

Fra oktober i år til april neste år skal ett planløp se på fremtidig aktivitet og behov ved sykehuset. Et annet løp går fra desember i år til juli neste år og handler om fremtidig løsning. Her skal funksjonsdeling og geografi også inn. Neste høst skal sykehusplan 2030 besluttes. Arbeidet er så stort at man allerede snakker om utsettelse til våren 2014. — Og krangelen i landsdelen starter vel med en gang?

Facebook

— Jeg håper altså ikke det. For å unngå misforståelser og konflikter, legger vi opp til tidenes mest offensive informasjon underveis. Alt arbeid blir tilgengelig på Facebook intranett og internett, og vi ber om innspill og ideer underveis. Vi må vente med konklusjonene til vi vet hva slags behov vi har, sier Olsen.

Han minner også om at planen er noe som kreves gjennomført fra Helse Sørøst og Helse- og omsorgsdepartementet.

— Vi har store investeringsplaner på rundt en milliard kroner. Skal vi komme i betraktning hos våre eiere, og få lov til å ta opp lån, må en fremtidsplan være på plass, sier Olsen.

På den utvidede ledersamlingen for 90 deltakere i forrige uke, hvor storplanen ble sparket igjen, var gjennomgangstonen færre sykehusdøgn og flere dagpasienter, mye mer telemedisin og at pasientene vil kreve økt kvalitet.

Styreleder Peder Olsen deltok på samlingen og ba de sykehusansatte tenke djerve og store tanker. Han vil ha en mest mulig åpen og fordomsfri planprosess.