MANDAL: Både Mandal og Kristiansand kommuner har forsøkt 365 dagers egenmeldinger. Fra nyttår skal ytterligere 12 bedrifter i landet teste ut modellen.

— Vi ønsker å teste ut om 365 dagers egenmelding har effekt på sykefraværet, om det påvirker arbeidsmiljøet og om det setter i gang andre prosesser eller endringer i bedriften, sier forsker i Proba Samfunnsanalayse, Helene Berg.

Arbeids- og velferdsdirektoratet skal nå rekruttere 12 private og offentlige IA-bedrifter til forsøket som skal vare fra januar 2013 til desember 2015. Fra før har Mandal og Kristiansand kommuner forsøkt modellen, og ifølge Berg har har de hatt gode erfaringer.

— Egenmeldinger er lansert som et godt tiltak. Men evalueringen fra Mandal har ingen sikker konklusjon når det gjelder effekt på sykefraværet. Vi vet ikke om en endring i sykefravær skyldes egenmeldinger eller andre tiltak. Det har heller ikke vært noe å sammenlikne med, noe som gjør at man ikke kan fastslå om sykefraværet har utviklet seg på en annen måte enn det ellers ville ha gjort, sier Berg.

Det er Arbeids- og velferdsdirektoratet som er oppdragsgiver for prosjektet som starter på nyåret, og forsøket skal evalueres av Proba Samfunnsanalyse og Arbeidsforskningsinstituttet.

— Vi skal se på statistikk, bruke arbeidsmiljøundersøkelser og intervjuer, og to og to bedrifter skal kontrolleres mot hverandre. Det er et kjempespennende opplegg, og jeg har fått en del henvendelser fra interesserte bedrifter, sier Berg.