ARENDAL: Den tiltalte 35-åringen ba i Aust-Agder tingrett i dag om å bli kjent strafferettslig utilregnelig. Han mener at han ikke kan dømmes til fengsel, ettersom han var psykotisk under drapet.

Mandag formiddag forklarte han seg om hva som skjedde 17. juli i fjor, da han og en bekjent slo i hjel fostermoren. Det ble brukt to forskjellige gjenstander under drapet, en øks og et brekkjern.

— Jeg husker ingenting før drapet. De to dagene før drapet er det helt svart. Det glimta først til på Holt Camping. Det var som å sitte på kino og se et drap bli begått. Det var ingen tanker og ingen følelser, sa den tiltalte 35-åringen.

Vurdert som tilregnelig

35-åringen er diagnostisert som paranoid schizofren og har i lengre tid blitt behandlet med antipsykotiske medisiner. Han har i flere år mottatt psykiatrisk behandling ved Sørlandet sykehus.

De sakkyndige rettspsykiaterne mener det er grunn til å tro at han ikke var psykotisk under drapet. Han er derfor vurdert som strafferettslig tilregnelig.

— Etter loven er det kun den som er aktiv psykotisk i handlingsøyeblikket som går straffri, sa statsadvokat Dennis Danielsen i retten.

Han tar i tiltalen forbehold om å kreve tvungent psykisk helsevern, dersom retten kommer frem til at mannen var psykotisk i handlingsøyeblikket.

- Har vrangforestillinger

35-åringen reagerte sterkt på påstanden om han er tilregnelig.

— Jeg var psykotisk under avhør og kom først til meg selv for 14 dager siden. Jeg har hatt vrangforestillinger og har vært psykotisk i fengselet, sa 35-åringen.

35-åringen opplyste i retten at han har ruset seg siden han var 13 år gammel. Blodprøven som ble tatt av ham etter drapet viste spor etter metamfetamin og legemidler.

Han ønsket ikke å forklare seg om forholdet til sin avdøde fostermor, Bjørg Kjær.

19-åring nekter straffskyld

Mannen opplyste at han ble kjent med den medtiltalte 19-åringen noen dager før drapet. 19-åringen har erkjent å ha vært til stede under drapet, men nekter for å ha vært med på å planlegge det.

— Bakgrunnen for det var at han var redd for å bli angrepet av tiltalte, sa forsvarer Ole Joakim Devold i retten.

19-åringen meldte seg selv for politiet få timer etter drapet.