Havforskningsinstituttet foretok målingene i november og desember på oppdrag fra Kystverket.

Lasteskipet Full City grunnstøtte ved øya Såstein utenfor Langesund den 31. juli i fjor. Det var 1.120 tonn tungolje om bord og ca. 200 tonn lekket ut i det marine miljøet.

Målingene viser forhøyede nivåer av miljøgifter i blåskjell langs kysten i Telemark og Aust-Agder, men funn i Aust-Agder stammer ikke fra Full City.

Ikke NPD

De nye resultatene viser at fisken – torsk og sjøørret – og skalldyr fra kysten langs Telemark og Aust-Agder ikke inneholdt NPD (naftalen, fenantren, dibenzotiofen og deres alkylhomologer) og det kreftfremkallende PAH (polyaromatiske hydrokarboner).

I blåskjell hadde nivåene av NPD gått vesentlig ned sammenlignet med situasjonen under prøvetakingen i august 2009. Det er imidlertid fremdeles noe forhøyede nivåer av NPD og PAH i blåskjell.

Må fortsatt overvåkes

– På grunn av de relativt høye verdiene vurderes det som nødvendig å etablere en videre overvåking og kontroll av PAH nivåer i blåskjell langs kysten i dette området. Analyser av andre typer prøver som fisk, reker og krabbe anses som mindre aktuelle for videre oppfølging, opplyser Havforskningsinstituttet på sin nettside.

Kystverket og Mattilsynet vil samarbeide om å organisere gjennomføring av nye undersøkelser og den første vil bli foretatt allerede i mars-april.