Whistler: Trønderen manøvrerte seg smart fram hele veien. Han tok seg opp helt i teten 3,5 kilometer fra mål. Derfra styrte han mye av farten inn mot mål.

På oppløpet serverte Northug en patentspurt som lurte lederen Axel Teichmann. Midt på oppløpet var det hele avgjort da Northug staket forbi.

De to har vært som hund og katt. Men etter den dramatiske spurten fikk Northug en gratulasjonsklem fra tyskeren.

– Dette er det største å vinne i langrenn. Jeg har ikke villet snakke mye om det, men femmila har vært det viktigste målet for meg i OL, sa Northug etter triumfen.

– Det var et helt perfekt taktisk løp for meg der alt fungerte, sa han og fortalte at det på forhånd var bestemt at han skulle bytte ski etter 15, 30 og 40 kilometer.

– Jeg vet at Axel Teichmann kan avslutte fort. For meg var det viktig å komme inn foran Johan Olsson som nummer to i siste svingen. Jeg gjorde alt for å unngå uhell de to siste kilometerne. Det kan skje veldig mye. Tidlig i løpet var det et massefall som jeg klarte å styre unna, sa Northug.

Han avsluttet Canada-oppholdet som Vancouver-lekenes mestvinnende mannlige utøver (2 gull, 1 sølv, 1 bronse).

– Nå skal jeg feire dette, men når jeg kommer hjem skal jeg sikre den gule ledertrøya (verdenscupen) i Holmenkollen. Jeg håper mange nordmenn kommer og støtter oss der.

Dag for dag

Presseboikott, steinansikt og en dundrende skifiasko Northug tidlig i OL. Men interessen ble bare større i Norge. Northug vant oppslagssidene i avisene gang på gang. Selv ikke Marit Bjørgens gullrush kunne gjøre noe med det. Dette er Northugs OL før femmila og noe av hva han sa etterpå:

15 kilometer: Går på håpløse ski og havner langt bak i haugen på en fryktelig norsk dag. – Fa..... Det er som å gå med lim under skiene, sa han til trener Vidar Løfshus underveis.

Sprint: Russlands to menn kjører knallhardt hele veien i tet. Northug klarer ikke å følge og er også uheldig da Øystein Pettersen faller. Det blir bronse. – Ja, det var stort dette. Jeg tror også at denne gjennomkjøringen virkelig kan være formutløsende.

Skiathlom: Northug har skaffet seg en perfekt posisjon i feltet et par kilometer før mål. Da ødelegger han staven i en tett duell med Marcus Hellner. Northug er skuffet og irritert og sier ikke et ord til noen. Det blir ramaskrik i Norge, og Northug stemples både som arrogant og sutrete.

Lagsprint: Det første OL-gullet er inne. Sammen med reserve Øystein «Pølsa» Pettersen kan han juble. – Dette er en utrolig lettelse. Det er som jeg flyr.

Stafett: Odd-Bjørn Hjelmeset kollapser på annen etappe. Northug går knallsterkt som ankermann og sikrer sølvet. – Vi vant et sølv selv om det var stor skuffelse rett etter rennet.

Tittelmaker

Northug slengte om seg med friske uttalelser etter hvert. Her er noen:

– Verdenscupen er avgjort. Man trenger ikke å sende de siste rennene på TV engang. Jeg trenger ikke flere poeng. Det blir bare å stemple inn. (Om resten av sesongen).

– Jeg ville lagt opp uten gull i OL. Da måtte jeg begynt å jobbe hjemme på gården, spille sjakk eller noe slikt. (Etter gullet i lagsprinten)

– Den var det ikke noe å lære av. Jeg husker at Bjørn Dæhlie prøvde å gå fra Silvio Fauner en rekke ganger. (Om stafetten på Lillehammer i 1994).

– Jeg lot som jeg var veldig sliten på sisterunden. Russeren som lå i ryggen min, bet på med en gang og gikk fram og dro. Det var perfekt. Jeg burde fått en pris for skuespillet. (Etter seier i lagsprinten).

– Jeg gikk ikke maks på oppløpet en gang. Jeg hadde et gir til. (Etter spurtduellen med Teichmann på femmila).