KRISTIANSAND: — Det er et eventyr, sier Harald Endresen om tilstanden i de sørlandske lakseelvene - ni i tallet.

— For 25 år siden var det knapt laks her.

Endresen, som på nettstedet lakseelvene.no samordner elveierlag i åtte av Agders lakseelver, gleder seg til 1. juni. Da ikler han seg vaderne for å prøve seg med fluestanga i Otra. Han blir neppe den første ut:

— De ivrigste begynner fisket midt på natta. Det gjør ikke jeg, sier Endresen.

Godt fiske

Tross i at ikke Sørlandet er representert på denne lista over anbefalte lakseelver, mener han flere av de ni lakseelvene i landsdelen gir fortreffelig fiske. Han regner Mandalselva og Otra som de to beste.

— I fjor ble det tatt borimot 3000 laks i hver av dem. Og 3000 - dét er mange opplevelser, sier han til fvn.no.

Han nevner hvordan elver som Tovdalselva og Nidelva lenger øst er under reetablering som fiskesteder.

— Laksen vil komme der også. Tiden jobber med oss, sier ham.

Forholdsregler

Og mens lakselusa har skapt problemer for fisket andre steder i landet - særlig der det drives omfattende fiskeoppdrett - har sørlandselvene vært forskånet.

— Men lusa er ikke lenger unna enn Drammenselva. Det er utrolig viktig å ta vare på lakseelvene vi har nå - ikke minst ved å desinfisere utstyr når man flytter seg fra én elv til en annen. Det har vi tilrettelagt for, fortsetter Endresen.

- Hvordan blir laksefisket på Sørlandet i år?

— Vi er optimister. Men størsteparten av laksen er ennå i havet. Vi vet ikke ordentlig hvordan fisket blir før de begynner å gå opp i elvene, sier Endresen til fvn.no.

I Vennesla arrangerer jeger- og fiskerforeninger i kveld fest på Vigeland hovedgård - med trekning av de første fiskekortene.

Lurer du på når du kan fiske i de forskjellige lakseelvene? Se faktafeltet.