KRISTIANSAND: — Vi har ikke planlagt noen stor feiring av passasjer nummer en million, men en liten oppmerksomhet blir det nok, sier Langeland som er storfornøyd med at flyplassen har nådd en milepæl. Over en million passasjerer har vært målet en stund.

Fra juli 2011 til juli 2012 hadde flyplassen over en million passasjerer, men flyplassen har aldri før klart å runde over en million passasjerer i løpet av et kalenderår.

Utenlands vokser

— Trafikken over Kristiansand lufthavn fortsetter veksten, sier Langeland. - I november var passasjertallet 89 792, opp 3,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Veksten fordeler seg med en liten nedgang på innland og en vekst på formidable 19,5 prosent på utland. Veksten er som forventet. Den høye veksten i utlandstrafikken skyldes i hovedsak at KLM nå flyr tre daglige frekvenser til Amsterdam mot to i samme periode i fjor. I november har vært flere charteravganger enn normalt for måneden.

Året sett under ett viser en total vekst på Kjevik på 7,8 prosent fordelt med 7,6 prosent på innland og 8,2 prosent på utland. I alt har 950 252 passasjerer reist over lufthavnen ved utgangen av november.

Gode prognoser

— Prognosene tilsier at lufthavnen vil passere 1 million passasjerer i kalenderåret 2012, sier Langeland. Han så på tallene i går, og da var det rapportert 12 000 passasjerer så langt i desember. Langeland tror ikke man runder millionen før jul, men i romjulen vil jubileumspassasjeren reise.

Fordi man henger litt etter med passasjerrapporteringen mangler flyplassen nå bare rundt 30 til 35 000 passasjerer for å nå målet.

Flere reisende betyr behov for mer plass. I avgangshallen oppgraderer man nå kiosken, Narvesen er byttet ut med Deli de Luca-konseptet og åpner om en uke. Prosjektleder for ny utenlandsterminal er på plass, og spaden for den 3 600 kvadratmeter store hallen blir satt i jorda i løpet av 20 13, kan Langeland love.

Bedre sitteareal

— Dermed frigjør vi mer plass til innenriks, der trenger vi også plass for å ta unna passasjerveksten. Men allerede rett over nyttår begynner vi arbeidet med å forbedre dagens sitteareal på innlandsdelen, sier Langeland.

Langeland tror ikke veksten stopper på en million i året, han håper på fortsatt vekst. Neste år vil "Flynonstopp"s inntreden bety økt trafikk, og det jobbes for å få på plass en rute til Frankfurt. - Vi jobber hele tiden for å få på plass nye ruter, og nå også cargo. Næringslivet og Node etterspør dette, sier Langelang som til slutt kan fortelle at nytt parkeringshus ligger inn i langtidsbudsjettet for 2015. - Det tror jeg mange av våre kunder ser fram til, sier Langeland.