KRISTIANSAND: Inventaret ønskes i huset der Henrik Wergeland og søsteren Camilla Collett tilbrakte glade barnesomrer.

Altså Thaulows hus, etter som barnas mor, Alette, var ett av uhorvelig mange barn av Henrik Arnold Thaulow, han som fikk bygget huset som sommerbolig på Bragdøya i 1769. Huset, som fortsatt heter Thaulows hus, har egen omsorgsgruppe, så og si, nedsatt av Christianssands Byselskab. For denne gruppen er Odd-Bjørnar Knapstad talsmann.

Komplett møblert

Han sier at målet er å ha huset komplett møblert til den forsinkede feiringen av den senere så berømte Camilla Colletts 200-årsdag. Forsinket, fordi fødselsdagen er 23. januar. Men vinterdager trekker normalt ikke mange til Bragdøya. Derfor er festen lagt til 16. juni.

Det meste av øvrig inventar er gitt av Signe og Julius Hougen.

Det er altså vedkomfyr, bokskap og taklamper som ønskes for å få inventaret komplett, i huset som i 1997 ble plukket ut som kommunalt kulturminne, men som ikke desto mindre har vært truet av forfall flere ganger.

Byselskapet

At huset nå fremstår som ferdig restaurert, er først og fremst Christianssand Byselskabs fortjeneste. Det var denne foreningen som tok initiativ til å redde bygningen fra totalt forfall, og brukte store pengesummer på å starte en restaurering. Etter hvert kom det offentlige inn og fullførte arbeidet. Et kulturminne var sikret for ettertiden.

Den som kan bidra med etterlyst inventar, skal få noe igjen for elskverdigheten. Styret for utviklinga v Bragdøya har nemlig bevilget 15.000 kroner til dette formålet.