FROLAND: 3. oktober i år ble 31-åringen dømt til 30 dagers fengsel i Aust-Agder tingrett. Ifølge dommen var dette mannens niende dom for kjøring uten førerkort. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til har 31-åringen ikke hatt noe gyldig førerkort etter 2003. — Han hadde en inndragning av førerkortet som utløp i 2005 eller 2006. Etter dette har han aldri tatt opp noen ny førerprøve, sier politiadvokat Julie Johanne Møller Digre i Agder politidistrikt.

Under rettsmøtet 3. oktober avga 31-åringen en uforbeholden tilståelse. Ifølge Møller Digre er dommen rettskraftig i dag. 31-åringen er foreløpig ikke kalt inn til soning.

Politiet mener det var 31-åringen som kjørte, men vil ikke gå nærmere inn på hva som er grunnlaget for mistanken. To menn på 42 og 27 år omkom da bilen havnet i fjellveggen ved Espeland i Froland søndag ettermiddag.

31-åringen var den eneste som overlevde. Da de første personene kom til etter ulykken hadde han kommet seg ut av det brennende vraket på egen hånd. Han var onsdag fremdeles innlagt på sykehus.

Les også: Prøvde forgjeves å slukke bilbrannen

Skal ha blitt utpekt

Ifølge Agderposten skal 31-åringen ha blitt utpekt som sjåfør av flere bilister som ble forbikjørt før ulykken. Politiet ønsker ikke å uttale seg om disse opplysningene og viser til at det skal gjøres flere avhør i saken.

Etter det fvn.no forstår jobber politiet ut fra at det var 31-åringen som satt bak rattet, men slik etterforskningen står kan det heller ikke fullstendig utelukkes at det var noen andre som kjørte.

— Dette er et puslespill med mange biter som skal settes sammen. Vi undersøker fremdeles omstendighetene rundt ulykken, sier Møller Digre.

En viktig del i dette puslespillet er veivesenets og politiets undersøkelser på ulykkestedet. Skadene på kjøretøyet og til de involverte kan gi større klarhet på hvem som satt hvor i ulykkesbilen. Møller Digre ønsker ikke å gå inn på grunnlaget for mistanken mot mannen før disse rapportene er klare.

Politiets kriminalteknikere er ferdige med å undersøke bilvraket og jobber nå med å analysere resultatene. Bilvraket ble nærmest delt i to i sammenstøtet, men det er ennå uklart hvor stor farten var da den 21 år gamle Mitsubishien traff fjellveggen.

Det er også tatt blodprøve av 31-åringen, men resultatene av denne er først klar om flere uker.

Ingen offisiell siktelse

— Vi har ingen offisiell siktelse mot ham. Det betyr at han fortsatt er siktet for promillekjøring. Før vi kan gå videre med en offisiell siktelse må vi vite om det er han som har kjørt. Vi må også se hva som kommer ut av blodprøven. Hvis det viser seg at den inneholder noe annet enn alkohol må det gjøres ytterligere analyser, sier politiadvokaten.

— Har dere noe grunnlag for å tro at han var påvirket av noe annet enn alkohol?

— Det er en tidligere historikk her. Det ble også funnet noen tabletter i bilen, sier Møller Digre.

Politiet opplyste i går at det er uklart hvem disse tablettene tilhører.

Husker lite

Ifølge 31-åringens advokat, Paal Berg Helland, husker den siktede mannen svært lite av ulykken. Tirsdag ble 31-åringen avhørt av politiet på sykehuset. Hva han forklarte vil politiet foreløpig ikke si noe om. Advokat Berg Helland opplyste til Fædrelandsvennen i går at 31-åringen mener at det ikke var han som kjørte ulykkesbilen.

— Ut fra hva han husker fra før ulykken synes han det er rart at han skal ha kjørt. Han stiller seg relativt uforstående til siktelsen, sa Berg Helland tirsdag ettermiddag.

Ifølge Agderposten har 31-åringen sagt noe om hvem som kjørte i avhøret med politiet. Dette ønsker verken politiet eller Berg Helland å kommentere overfor fvn.no.

Berg Helland forteller at klienten hans er preget av ulykken som førte til at to av kameratene hans mistet livet.

— Han er svært sorgtynget og deprimert. Han har også ganske store smerter etter skadene han selv fikk i ulykken, sier Berg Helland.