MANDAL: Kristiansand tingrett mener tiltalte opptrådte grovt uaktsomt, uvettig og kvalifisert uansvarlig.

Ulykken skjedde da mandalitten hadde hentet en annen person på ei brygge i sentrum. De skulle på fest på Risøya. På vei derfra og ut mot elvemunningen satt han båten i planfart. I retten anslo han farten til 15 knop.

Midt i mot dukket så en sjekte opp. Mens tiltalte selv sier han bare svingte til høyre for den, har flere vitner forklart at han gjorde en sving i den hensikt å sprute vann på de om bord.

Retten mener det er bevist at 22-åringen på grunn av høy fart ikke så den andre båten som var skjult bak sjekta. I dommen heter det at dersom tiltalte hadde holdt den tillatte farten på fem knop, ville han ha oppdaget båten som Jan Tore Voreland (18) satt i sammen med sju andre.

22-åringens båt traff den andre båten, skled over og traff Voreland som falt i elva. Han ble senere funnet under vann, og døde seks døgn senere på grunn av skadene.

Han er også dømt til å betale foreldrene til Voreland 150.000 kroner i erstatning. Videre må han betale vel 56.000 kroner for de utgifter familien hadde under oppholdet i Oslo der Voreland lå på sykehus i uken før han døde, samt utgiftene til begravelsen.