KRISTIANSAND: Ved flere anledninger har fvn.no omtalt litauerne som ble pågrepet på kaia til danskebåten i Kristiansand. Tollerne fikk mistanke til de to, henholdsvis 28 og 41 år gamle, etter at de kjørte rundt med pappskilt på bilen.

Nærmere undersøkelser av bilen, en Volkswagen Passat, viste at bilen var fylt med tyvegods. 21 briller, 11 smykker, seks jakker og en god del hudpleieprodukter var noe av det politiet fant i mennenes bil.

Etter pågripelsen i Kristiansand 30. november ble mennene satt i varetekt og har sittet der fram til saken kom opp for retten tidligere denne uken. Begge innrømmet å være delvis skyldig i heleri.

Til Norge for å jobbe

Litauerne forklarte i retten at formålet med turen til Norge var å jobbe. 41-åringen forklarte at han har montert drivhus og pusset opp et hus i nærheten av Arendal. Lønna på om lag 8-9000 kroner ble utbetalt kontant.

Også den andre litaueren hevdet å ha jobbet. Lønna skal ha vært om lag 8000 kroner, men han kunne ikke fortelle hvor han hadde jobbet eller for hvem. 28-åringen jobbet fram til oktober i fjor for et norsk firma.

Sendte kredittkort hjem

Begge litauerne hadde to VISA-kort, men da politiet undersøkte mennenes VISA-kort klarte de ikke å finne fersk aktivitet. Mennene forklarte imidlertid at de hadde betalt for en del gjenstander kontant, men at de ikke hadde tatt vare på kvitteringene.

Kvitteringer var det nemlig ikke vanlig å oppbevare i deres hjemland. Heller ikke poser fra butikkene hvor varene skal ha blitt kjøpt eller originale esker var å finne i mennenes bil.

Enkelte av gjenstandene i bilen mente 41-åringen å ha kjøpt med kort. Forklaringen på hvorfor politiet ikke fant kortet var at han hadde sendt det hjem til Litauen noen dager før de ble pågrepet. Årsaken skal ha vært at kona trengte penger.

Mange briller

21 brillesett var blant det mest verdifulle politiet fant i bilen. Disse forklarte mennene at ikke var deres, men noe de hadde fått av andre litauere i Norge. Brillene skulle litauerne levere når de kom til hjemlandet.

Blant merkene som ble funnet i bilen var Jaguar, Tommy Hilfiger og Prada. Verdien på disse skal ha vært 1000 kroner per brille. Totalt ble det funnet briller for 42.000 kroner i bilen.

Liten tillit

Kristiansand tingrett festet liten tillit til litauernes versjon av oppholdet i Norge. Bortsett fra forbruksartikler som sjampo, mat, motorolje og noen andre småting, mente retten at mennene forsøkte å reise hjem med tyvegods i bagasjen.

– Ingen av de to tiltalte fremsto som troverdige, og forklaringene deres virket konstruerte og tilpasset de funn politiet hadde gjort i forbindelse med etterforskningen. Forklaringene fremsto heller ikke som sannsynlige, heter det i dommen.

Dømt til fengsel

Begge litauerne ble funnet skyldig av retten. Straffen ble satt til fengsel i 75 dager, inndragelse av en bil og en rekke av tjuvgodset politiet fant i bilen. Mesteparten av fengselsstraffen er sonet under tiden i varetekt.