ARENDAL: Filmkameraene ruller i Arendal i helgen, når de spiller inn filmen som er basert på Tore Renbergs roman «Kompani Orheim» som har premiere neste år.

Her blir protesten mot FMI (Folkeaksjonen mot innvandring) skildret gjennom hovedpersonen Jarle Klepp. I filmen blir han antirasist og kommunist, og sammen med kameraten Helge går de i tog sammen med SOS Rasisme.

Men selv om det er film, stemmer mye. For 22 år siden ble landsmøtet til FMI i Arendal beleiret av demonstranter i over sju timer.

Gateslaget gjenskapt

De hindret enkelte FMI-medlemmer i å delta på møtet i hotellokalene da de blokkerte inngangen til Central Hotel. I går ble gateslaget i Arendal gjenskapt, ved hjelp av over 200 statister fra Arendal, Kristiansand og Grimstad.

De skal nemlig bli en del av oppfølger til filmene «Mannen som elsket Yngve» og «Jeg reiser alene», basert på Tore Renbergs bøker om romanfiguren Jarle Klepp.

Bak står kristiansanderen Arild Andresen, som både er regissør og manusforfatter.

Blokkerte inngangen

Under FMIs landsmøte 15. april 1989, hindret de 200 demonstrantene enkelte FMI-medlemmer i å delta på møtet i hotellokalene, da de blokkerte inngangen til Central Hotel i Vestre gate.

Tunne Torstveit, kjent som leder og drivkraft bak Sos Rasisme i Arendal, var en av dem. I går var hun tilbake som statist.

– Dette er en del av Arendals historie som mange helst bare vil glemme. Den gangen ble man forbundet med FMI og Arne Myrdal om en kom fra Arendal. Det eneste vi ønsket, var å bekjempe rasismen, og få bort Arendals stempel som rasist-by, sier Torstveit

SE OGSÅ: Dagsrevyens innslag fra demonstrasjonen i 1989

Les reportasje om filminnspillingen i Fædrelandsvennens papirutgave mandag.