Hva synes du om at du ikke kan ringe og få prisene på mange stasjoner i Agder? Si din mening nederst i artikkelen.

AGDER: — Det er riktig at vi har bedt våre stasjoner om ikke å opplyse priser over telefon. Det er en praksis vi har hatt i et par-tre år, sier Knut Hansen , pressekontakt i Statoil.

Da fvn.no ringte til nærmere 50 bensinstasjoner i Agder onsdag morgen og formiddag i forbindelse med en prissjekk som skulle publiseres på fvn.no, var det en rekke stasjoner som ikke ville oppgi prisene. Hovedsaklig er det Statoil- og Esso-stasjoner de ikke vil oppgi prisen på, men også YX-stasjoner. Svaret vi fikk var at ingen som ringer, heller ikke kunder, får oppgitt prisene.

NB! Ved en feil ble det i en tidligere versjon av denne artikkelen oppgitt at Shell var blant kjedene som ikke vil oppgi prisene. Det stemmer ikke. Fvn.no beklager.

Konkurrenter

Hansen sier at årsaken til at bensinstasjon-ansatte ikke skal oppgi prisene på drivstoff på telefon, er at de ikke vil røpe prisene til konkurrenter.

Foto: Pressefoto

— Det er for at de som jobber på stasjonene skal slippe å vurdere om det er dere (fvn.no, red. anm.) eller andre som ringer. Det viktige her er vissheten om at det ikke foregår ulovlig prissamarbeid, sier Hansen. - Hva mener du med ulovlig prissamarbeid?

— Vi bruker relativt mye tid på å reise rundt, observere og ringe til hverandre. Å ringe rundt for å spørre om pris er ulovlig i våre øyne, sier Hansen.

— Dette går ut over kundene, og jeg kan forstå at noen kan reagere, legger pressekontakten til.

Også Esso ber sine ansatte om ikke å oppgi priser på telefon.

Shell vurderer etter skjønn

— Vi har en policy om å oppgi priser til kunder. At noen stasjoner er forsiktige, skyldes at vi jobber i et konkurransesentitivt marked. Så det vurderer bensinstasjonene ofte etter skjønn - ikke minst når det spørres etter prisene på alle typene drivstoff, slik journalister gjerne gjør.

Det sier Lillian Aasheim, kommunikasjonssjef i Shell.

- Bør være åpne

Gro Tvedt Anderssen , fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, oppfordrer bensinstasjonkjedene om å endre praksisen.

— Det er vår klare anbefaling, ja. Vi Det beste hadde vært om forbrukerne hadde fått prisene. Vi oppfordrer bensinstasjonene til å være mest mulig åpne, sier Tvedt Anderssen.

Forbrukerraadet Gro Foto: Pressefoto: CF Wesenberg/Kolonihaven

— Hva tenker du om at bensinstasjonene mener de kan risikere ulovlig prissamarbeid? - Jeg tenker at kjedene allerede er ganske godt innblandet i hverandres priser. Vi ser jo at bensinstasjoner som ligger nær hverandre ofte har like priser. Ved å ha større åpenhet, kunne konkurranseflaten blitt større geografisk, sier fagdirektøren.

Likevel mener hun at bensinstasjonkjedene ikke gjør noe ulovlig.

— Så vidt jeg kjenner til bryter de ingen regler. Men vi er opptatt av at forbrukerne skal få mest mulig informasjon, sier Gro Tvedt Anderssen.

Det har ikke lyktes fvn.no å komme i kontakt med Essos informasjonssjef onsdag.

Hva synes du om at du ikke kan ringe og få prisene på mange stasjoner i Agder? Si din mening nederst i artikkelen.

PS! Statoils pressekontakt har hjulpet fvn.no med å finne prisene på Statoil-stasjonene i Agder. Prissjekken ble foretatt mellom klokken 08.45 og 10 onsdag.

Prissjekk, sortert etter billigst bensin:

Prissjekk, sortert etter billigst diesel:

Følgende bensinstasjoner svarte ikke eller ville ikke oppgi prisen: Best Åseral, Esso Gjerstad, Esso Hornnes, Esso Hægeland, Esso Tangvall, Esso Vennesla, Shell Froland, YX Håneskrysset og YX Sørlandsporten.