Mildværet med store nedbørsmengder og vind fører til vanskelige kjøreforhold på alle fjelloverganger i Sør-Norge, så også i øvre Setesdal.

På fylkesvei 45 mellom Valle og Dalen i Telemark har alt regnet ført til at stikkrenner ikke holder unna og vannet flommer over vegbanen.

Ingmar Aasen jobber for Risa og Statens vegvesen. Her renser han tette stikkrenner ved fylkesvei 45 med bare nevene. En kald jobb. Foto: Johs. Bjørkeli

— Myrene er mettet med vann etter at det har regnt helt opp i 1000 meters høyde, sa Ingmar Aasen til Fædrelandsvennen klokken 1130 tirsdag. Han var i full sving med traktoren for å skufle vekk brøytekanter og slaps for å få vannet vekk fra vegbanen. Noen av stikkrennene er tettet av grus, stein og slam og Aasen var ikke snauere enn at han brettet opp genserermene og ryddet for hånd.Enda lenger innover fylkesvei 45 var forholdene enda verre, fortalte Aasen. Her var det også tett snøføyke.

Kolonnekjøring

På riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli er det fortsatt kolonnekjøring, forteler overingeniør Pål Arnfinn Haugen. Her skifter det fra nesten påskevær til full snøstorm i løpet av minutter.

— Det er også problemer enkelte steder på riksvei 9 mellom Bykle og Hovden på grunn av vann som flommer over veibanen. Men ikke så ille som på fylkesvei 45. Vi har folk på alle stedene, sier Haugen.

Vann på veien

Hos veitrafikksentralen forteller Svein Harald Masterød i Statens vegvesen om Agder-veier som før var snødekte - og nå har iset til. Det gjelder ikke minst oppover i Setesdalen.

— Vi har vi gjort tiltak med salting. Men det har ikke kommet så mange meldinger på dårlige kjøreforhold. På kysten av Agder er det bart, eller bart og vått. Innover i landet veksler det mellom bar kjørebane, snø- og isdekke. Det er nok også overvann en del steder, sier han.