KRISTIANSAND: — Vi fikk en litt hastig avgang fra Goma. Vi hadde valgt å bli værende på hotellet siden det var det tryggeste i området, men tidlig neste morgen opplevde vi at FN-styrkene begynte å skyte granater mot geriljaen, forteller Marit Toppe Berg, som er kommunikasjonsleder i JOIN good forces.

Den humanitære stiftelsen har åpnet spesialsykehus for overlevende etter krigsvoldtekter i den kongolesiske byen Goma. Lørdag måtte sju norske hjelpearbeidere, inkludert daglig leder Oddvar Espegren fra Høvåg

og administrerende leder Tore Gullaksen fra Brekkestø, evakuere etter at det kom det meldinger om at geriljagruppen M23 hadde rykket fram slik at fronten befant seg like utenfor byen.

— Vi hørte maskingevær og skjønte at de var veldig nærme. Derfor bestemte vi oss for å komme oss av gårde, sier Berg.

Til fots

De fleste hadde alt pakket, men bilene deres var ikke klare for evakueringen. Hotellet de bodde på ligger nærme grensa til Rwanda, og dermed kunne de sju krysse til fots.

— Jeg var ikke direkte redd, men kroppen blir en beredskapssituasjon. Du er anspent og våken, men ikke direkte redd, sier kommunikasjonslederen.

Da de kom fram til et trygt hotell i Rwanda kunne hun likevel kjenne at kroppen hadde vært anspent og skuldrene "opp under ørene". Mandag formiddag er hun akkurat kommet hjem til Kristiansand, og sier det ikke er aktuelt å reise tilbake med det første.

I drift

— Jeg vil ikke anbefale noen å reise som det er nå. Situasjonen er belastende for våre lokale samarbeidspartnere, og de skal ikke måtte passe på oss i tillegg, mener Berg.

Sykehuset, Kyeshero Hospital, skal være i normal drift og direktøren er på jobb. Samtidig understreker hun at det er en alvorlig situasjon for deres lokale samarbeidspartnere.

— De prøver å analysere situasjonen i forhold til sin egen rolle, de jobber jo med å hjelpe ofre oppi dette. Med fare for egne liv gjør de en jobb, sier Berg.

Hær og stat flyktet

Det siste hun hørte var at M23 har overtatt byen, men at det er rolig. Den kongolesiske hæren og statsadministrasjonen har flyktet fra byen, mens MONUSCO-FN styrken er til stede i byen og har som oppgave å

prøve å beskytte sivile.

— Det verste for oss er at vi har mange gode venner tilbake i byen, og vi er veldig bekymret for dem. Vi har hatt kontakt i dag og hørt at det er forhandlinger om våpenhvile, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Ofre fra 3 til 90 år

Kyeshero Hospital har 300 senger, og hjelper kvinner med fysiske og psykiske skader etter krigsvoldtekter. De samarbeider blant annet med Modum Bad, som også var med på den dramatiske turen, om kurs i håndtering av psykiske traumer.

— Det har ofte vært sju-åtte soldater på en kvinne. Ofrene er fra tre til 90 år, det er ingen aldersgrense på angrepene.