MANDAL: Regninga for gammel moro i Mandal må gjøres opp. Rådmann Knut Sæther foreslår i neste års budsjett at det innføres eiendomsskatt på to promille, uten bunnfradrag. I tillegg må kommunens innbyggere forberede seg på en kraftig kuttliste, for å dekke inn resten av pengene.

Men om de 5000 boligeierne og 1800 eierne av fritidshus punger ut, og tilfører kommunekassa sine 35 millioner, er det likevel ikke nok til å dekke opp kommunens underskudd på 35 millioner. Utgiftene til taksering er rundt ti millioner kroner, og nettoskatten ender dermed på 25 millioner. Regelverket åpner for en "sosial profil", ved fritak for nye boligeiendommer. Politikerne må i så fall oppnevne ei egen nemnd som skal håndtere søknadene.

— Er politikerne uansvarlige dersom de nok en gang sier nei til eiendomsskatt?

— Jeg vil ikke bruke det ordet, men det vil bli svært vanskelig å få godkjent et budsjett. Hvis ikke eiendomsskatten blir vedtatt, vil vi likevel få krav fra Fylkesmannen om å opprettholde et visst tilbud av tjenester. Kravene makter vi ikke å innfri uten innføring av skatten på 25 millioner, mener Sæther. Han presiserer at denne skatten ikke skal brukes til drift, men hver eneste krone skal gå til nedbetaling av gjeld.

Klarer Sæther å få budsjettforslaget vel i havn, mener han at de kommunalt ansatte ikke trenger å frykte for sine stillinger. Tidligere har det vært varslet at opptil 80 ansatte var i faresonen.

Rådmannen vil være svært forsiktig med investeringer neste år. Kjøp av Spiggeren legesenter til seks millioner er foreslått, slik at det kan etableres et regionalt legesenter i det gamle sykehuset. Eierne av legesenteret har ikke fått solgt bygningene, men leieinntekter ved sykehuset vil kunne forsvare kjøpet, mener Sæther.

Agder Energi-fondet må åpnes opp med 50 millioner kroner neste år, og rundt 10-15 millioner de neste årene. I økonomiplanen for 2013-2016 øker nemlig renter og avdrag fra 85 til 101 millioner kroner, og fondspengene skal brukes til nedbetaling av gammel gjeld.