GODE RÅD: Elin Kongevold (19) og Marte Köpp (14) fra Kristiansand tar sine første skritt inn i modellbransjen, under veiledning av Donna Ioannou. Foto: Tore-André Baardsen
OPPDAGET I MARKENS: Marte Köpp sto og solgte vafler for skolen i Markens da modellagenten Ioannou fikk opp øynene for henne. Foto: Tore-André Baardsen
BEGEISTRET MODELLMAMMA: En ny cover-jobb i Paris har akkurat tikket inn for toppmodellen Frida Aasen fra Kristiansand, og Ioannou kan ikke styre sin begeistring. Foto: Tore-André Baardsen
PROFF HJELP: Toppfotografen Dennison Bertram er hyret inn for å fotografere modellspirene. Foto: Tore-André Baardsen
SMINKES: Stylist Susy J. Alexandersen legger sminke på Stine Nygaard (16) før fotografering. Foto: Tore-André Baardsen
STYLES: Mariel Tjørve (16) kles opp i antrekk før fotografering. Foto: Tore-André Baardsen
UTDANNING PRIORITERES: En av jentene har med seg læreboka i fysikk, og Donna Ioannou presiserer at hun vil ha skoleflinke modeller. Foto: Tore-André Baardsen

KRISTIANSAND: — Blant disse ti jentene er det en supermodell med en pangkarriere foran seg. Det er jeg sikker på, sier Donna Ioannou, mens hun løper mellom modeller, stylister og fotografer.

Tirsdag ettermiddag var jentene i hardtrening i Studio 22 i Gyldenløvesgate i Kristiansand for å gjøre seg klare til finalen i Ioannous modellkonkurranse, som finner sted på Hotel Ernst i Kristiansand på torsdag. Her skal jentene, som er i alderen 13–20 år, konkurrere om en modellkontrakt med verdenskjente Women Management modellbyrå. Vinneren vil også bli profilert i det norske motemagasinetSVA magazine.

Vil finne diamanten

De unge modellspirene tar målrettede skritt fram og tilbake på gulvet med blikket låst på veggen foran seg, mens Ioannou hele tiden vurderer hvem som kan ha det lille ekstra som kreves.

OPPDAGET I MARKENS: Marte Köpp sto og solgte vafler for skolen i Markens da modellagenten Ioannou fikk opp øynene for henne. Foto: Tore-André Baardsen

Blant modellagentens tidligere funn er sørlandsjentene Siri Tollerød og Frida Aasen, samt Merethe Hopland fra Bergen. Alle har stor internasjonal suksess, og målet nå er å finne det neste store modellansiktet.— Det er en eller to diamanter her, samt en tre, fire gullkorn. Jeg ser veldig mye bra potensial blant disse ti, sier hun.

Syv av jentene er fra Kristiansand, mens de tre siste er fra henholdsvis Kvinesdal, Stavanger og Ålesund.

— Det er veldig mange fine jenter her i byen. Jeg har vært i Oslo og sett, men der fant jeg ingen, sier Ioannou, som i hovedstaden i fjor holdt konkurransen for første gang.

Oppdaget i Markens

Assistent Cecilie Figenschou holder orden på at alt går etter planen under fotograferingen. Jentene er helt ferske, og har aldri vært i en profesjonell modellsetting tidligere.

— Donna finner dem over alt. I Markens, på kjøpesentre eller på Facebook. Vinneren får sjansen med en ett-årskontrakt, og får lov å jobbe under Donnas vinger, sier hun.

BEGEISTRET MODELLMAMMA: En ny cover-jobb i Paris har akkurat tikket inn for toppmodellen Frida Aasen fra Kristiansand, og Ioannou kan ikke styre sin begeistring. Foto: Tore-André Baardsen

En av jentene ble oppdaget nettopp da hun sto i handelgata i Kvadraturen.— Jeg solgte vafler på Solidaritetsdagen, da Donna kom bort. Jeg trodde hun ville ha en vaffel, og ble både flau og overasket da hun spurte meg, sier Marte Klöpp (14), som går på Oddemarka skole.

— Men dette er veldig gøy og spennende, og jeg hadde aldri i livet tenkt på at jeg skulle gjøre dette. Jeg vil satse hvis jeg får sjansen, men utdannelsen kommer først for meg, sier hun.

- Ikke festejenter

Donna Ioannou sier at hun forsøker å kapre modellhåpene nettopp mens de er unge, slik at ingen andre tar dem. Blant de ti finalistene er alderspennet 13-20 år.

— De kan ikke arbeide før de er 16 år. Men jeg starter allerede nå et forhold med de yngste jentene og foreldrene deres, sier hun.

Utseende er det første som må stemme, men personlighet, intelligens og stå-på-vilje er minst like viktig, ifølge Ioannou.

— Jentene må både ha "looks and brains". De må være skoleflinke, og vise at de er ambisiøse. Jeg vil ikke ha festejenter. Jentene må se på seg selv som forretningskvinner, for karrieren varer ikke i veldig mange år. Derfor må du også være smart med pengene du tjener, og du kan tjene alt fra 50.000 til én million kroner på ett oppdrag, sier hun.

Slanket seg 10 kilo

Men den neste supermodellen må også ha det riktige ansiktet og de riktige målene.

STYLES: Mariel Tjørve (16) kles opp i antrekk før fotografering. Foto: Tore-André Baardsen

— Noen har fått beskjed om å slanke seg for å være med. Det gjelder blant annet Elin Kongevold, som har slanket seg ti kilo siden september, og som jeg har stor tro på, sier Ioannou.- Så er det andre, som Åse Hageland Tønnesen som har et veldig unikt ansikt, litt som Kate Moss, sier hun.

Modellagenten sier at hun med konkurransen har ambisjoner om å sette Kristiansand på det internasjonale fashion-kartet.

— Jeg vil ha en slik konkurranse hvert eneste år i Kristiansand, og på sikt lage det til en stor skandinavisk fashion-helg med castinger og konkurransen i sentrum. Det er målet, sier hun.