KRISTIANSAND: – Foreldrene fratas valgfriheten. Eneste barnehage med god kapasitet er Solkollen barnehage som eies av menigheten Filadelfia. Mange av oss vil ha barna i en religionsnøytral barnehage. Politikernes opptreden er provoserende, sier far Bjørnar Håkedal som har ei datter i Nøtteliten barnehage.

Innbyggerne i bydelen mobiliserer kraftig etter at det ble kjent at flertallskoalisjonen Høyre, Frp, KrF og Pp legger ned den kommunale barnehagen med 45 plasser i bystyremøtet 12. desember. Håkedal møtte opp i Høyres gruppemøte mandag kveld for å aksjonere mot nedleggelsen.

Med underskriftskampanje, Facebook-gruppe, møtevirksomhet og Human-Etisk Forbund som støttespiller, skal politikerne omvendes.

– Vi støtter foreldrene, og betegner situasjonen som ille. En menighetsdrevet barnehage blir eneste alternativ for mange foreldre. Det kan vi ikke godta, sier organisasjonssekretær Vibeke Lauritsen i Human-Etisk forbund Vest-Agder.

UT FRA MØTE: Bjørnar Håkedal, Erik Fredheim og Sofie Tomter på vei ut fra gruppemøtet i Høyre. Foto: Kristin Ellefsen

– DiskriminerendeLivssynsorganisasjonen skulle helst sett at alle barnehager var i offentlig eie.

– I hvert fall er det viktig at foreldre har en reell valgfrihet. Vi ser at det popper opp stadig flere skoler og barnehager som eies av menigheter. Det er en trend i Kristiansand, sier Lauritsen.

– Det er diskriminerende at private aktører får åpne store barnehager, mens kommunale, tradisjonsrike barnehager legges ned. En stor del av befolkningen blir ekskludert fra barnehagemarkedet, mener Håkedal.

Allmøte tirsdag

Tirsdag arrangerer foreldrene et allmøte i barnehagen, med representanter fra blant annet Human-Etisk forbund og politiske partier. Foreldrene har startet underskriftskampanje og varsler oppmøte på politiske møter den kommende uka. På Facebook-gruppa "Bevar Nøtteliten" som har over 550 medlemmer, står det at barnehagestriden er blitt en kamp for valgfrihet, ytringsfrihet og religionsfrihet i bydelen.

– Vi har fryktelig dårlig tid og må rope høyt for å bli hørt. Vi gir oss ikke før klubba slås i bordet, sier Håkedal.

– Det oppleves urettferdig å legge ned en barnehage på kort varsel. Jeg blir lei meg hvis politikerne legger ned en kjær barnehage, sier Hege Greibesland Fredheim som også har ei datter i Nøtteliten.

INN PÅ MØTE: Bjørnar Håkedal på vei inn til gruppemøtet til Høyre mandag. Foto: Kristin Ellefsen

– Ikke stort problemIfølge leder i oppvekststyret, Mette Roth (H), er samarbeidspartiene fast bestemte på å legge ned barnehagen.

– Det politiske flertallet er enige om at nedleggelse av Nøtteliten er det beste tiltaket for å spare penger. Det blir dermed vedtatt i bystyret, sier Roth.

Hun stiller på møtet i Nøtteliten barnehage tirsdag.

– Jeg registrerer at saken vekker sterke reaksjoner og skjønner at foreldrene er fortvilte. Men jeg ser ikke nedleggelsen som noe stort problem. Ifølge regelverket har alle barn rett på barnehageplass i kommunen, og det står ingenting om at dette skal være en kommunal barnehage. Vi ønsker at barna på Hånes skal få plass i bydelen sin, og vi har fortsatt en kommunal barnehage i området, sier Roth.

Koalisjonen viser til at nedleggelsen vil gi en innsparing på over 4,8 millioner kroner de neste fire årene.

Kamp om plassene

Det finnes flere barnehager på Hånes, men det blir kamp om plassene i den eneste kommunale barnehagen.

– Vi skal jobbe med å finne plass til alle barna i bydelen, men det er viktig å søke under opptaket, sier rådgiver Mariann Stephansen i Kristiansand kommune.

Dersom Nøtteliten legges ned, blir Jordbærveien barnehage den eneste kommunale barnehagen i bydelen. I tillegg finnes flere private barnehager: Nyetablerte Solkollen barnehage som kan utvides til å romme hele 250 barn, Rakkerungan barnehage, Timenes gårdsbarnehage og to familiebarnehager.