ARENDAL: — Dette er svært beklagelig. Fagmiljøene på Sørlandet har aldri frestått så samlet som nå, og jeg hadde virkelig sett fram til å jobbe videre med dette, sier direktør Jan-Roger Olsen

Tirsdag bestemte Arendals-millionæren Ole G. Ottersland seg for ikke å gi en robot til 25 millioner kroner til Sørlandet sykehus likevel.

De fem punktene som ble formulert i møtet mellom tillitsvalgte, fagmiljø og sykehusledelsen mandag, regnet Olsen med at Ottersland ville akseptere. Olsen hadde forstått det slik at representanter for fagmiljøet i Arendal var i dialog med Ottersland, og at punktene kunne aksepteres.

Derfor var direktøren veldig fornøyd med samarbeidet som var etablert på tvers av fylkesgrensene, og så dette som en unik mulighet til å jobbe videre for å dempe eller fjerne den årelange striden mellom Arendal og Kristiansand.

— Ottersland trekker fram som et argument for at han ikke vil gi roboten, at du planlegger å kjøpe inn en til Kristiansand også i løpet av fem til sju år, ved behov. Hva tenker du om det?

— Robotteknologien vil utvikle seg voldsomt fremover. Patentene på bruk av robot er i ferd med å gå ut, og det vil i løpet av relativt kort tid bli tilgjengelig roboter som er både billigere og langt mer avanserte enn dagens. Dette mener jeg som direktør det er riktig at sykehuset planlegger for, sier Olsen.

- Brått og overraskende

I dag er det bare fem roboter i hele Norge – det er 2400 på verdensbasis. Det finnes ingen vitenskapelige bevis for at bruk av robot er bedre for pasienten, utover kortere liggetid. Men Olsen er helt sikker på at det vil bli tilfellet med neste generasjons roboter.

— Flere mener Otterslands oppførsel i denne saken minner om utpressing. Hva mener du om det?

— Dette kom meget brått og overraskende på meg. Jeg har ennå ikke hatt tid til å reflektere nærmere over saken, bortsett fra å konstatere at hans tilbaketrekning av gavetilbudet er svært beklagelig, sier Olsen.

Han regner med å bruke tiden helt opp til styremøtet torsdag før han er ferdig med en innstilling til styret i sykehuset.

Dette sier Ottersland selv om hvorfor han ikke vil gi robot til sykehuset:

— Jeg tar til etterretning hva de sier, men beklager at to av premissene kan jeg ikke akseptere. De sier at vedtaket om å samle kreftkirurgi i Kristiansand står fast. Når man i tillegg i punkt fem sier at man om fem til sju år går inn for robot i Kristiansand, skjønner jeg hvor det bærer hen, sier Ottersland til Fædrelandsvennen.

- Utrolig tragisk

Han mener sykehuset med dette velger å ikke følge den vedtatte strategiplanen, og sier han er trist på Arendals vegne. Utover det vil han ikke svare på noen spørsmål.

— Dette er utrolig tragisk for Sørlandet. Nå er alle tapere, sier Egil Hagen, tillitsvalgt for legene i Arendal. Han var sentral i forhandlingene mellom fagmiljøene som endte med en historisk enighet i slutten av forrige uke. Enigheten innebar at roboten skulle plasseres i Arendal, slik Ottersland krevde. I tillegg frafalt arendalsmiljøet kravet om å ha en egen leder, og aksepterte ledelse på tvers av fylkesgrensene.

Men i et møte mellom sykehusledelsen, en utvidet faggruppe og tillitsvalgte mandag ble det listet opp fem premisser som måtte oppfylles for at sykehuset skulle godta gaven. To av dem kunne ikke Ottersland akseptere.