KRISTIANSAND: — Eksplosjonen har skjedd i et isolert bygg hvor vi produserer kobberoksyd og svovelsyre. I seg selv er det ikke eksplosjonsfare her, og eksplosjonen kan ha skjedd i noe mekanisk utstyr, sa Stenstad til et stort fremmøtt pressekorps.

Rundt eksplosjonsstedet skal det normalt oppholde seg "en håndfull" mennesker, ifølge Smestad, som ikke kan si hvor mange som var i området da ulyken skjedde.

Han avviser også utslipp til omgivelsene, og at folk i byen og nabolaget ikke har noe å frykte.

Én ble hardt skadet og to skadet i eksplosjonen som skjedde rett rundt klokken 14.30. Direktør Stenstad sier det ser ut til at de tre ikke har vært i direkte befatning med der det eksploderte, men at de har vært i nærheten.

— For alle som jobber her, er dette et sjokk. Vi tenker nå først og fremst på de som er rammet, samtidig jobber vi med å finne årsaken. Vi håper å ha svar om noen få timer. Røykdykkere har vært inne i området. Da de skadde ble tatt ut, var vi i tvil om flere var involvert. Vi har brukt en del tid på å forsikre oss om at ikke flere var igjen inne i bygget, forklarer han.

Direktøren har ikke oversikt over skadeomfang. Kun røykdykkere har vært inne på ulykkesstedet.

Øivind Smestad ville ikke, på spørsmål fra Fædrelandsvennen, svare på om det har foregått vedlikeholdsarbeid, ombygginger eller har vært innleid personell i bygget hvor eksplosjonen skjedde.

— Som sagt. Vi kan ikke si noe om årsaken ennå. Vi må komme tilbake til dette, svarer han.

Det meste av produksjonen skal gå som normalt med den store fabrikken, siden ulykken skjedde i et bygg som ligger litt isolert fra resten av fabrikken. Ekplosjonen skjedde i et bygg som ligger like bak renseanlegg - ut mot E 39.

EKSPLOSJON: Administrerende direktør Øivind Stenstad orienterte pressen kvart på fire. Eksplosjonen ved Exstrata skjedde i bygget til høyre for siloen til høyre i bildet. Foto: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland