KRISTIANSAND: — Dette er et stort problem for oss. Forsvaret vil ikke gi oss oversikt over hvem som har tjenestegjort, og da kan vi ikke få tatt kontakt med dem for å tilby vår hjelp og støtte, sier Oddbjørn Wiggen, pensjonert kommandørkaptein og leder av kristiansandsavdelingen av NVIO, Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner.

8. mai møtte Wiggen forsvarsminister Grete Faremo fra Bygland på Odderøya. Der hadde veterankompaniet oppstilling for henne, og Wiggen benyttet anledningen til å ta opp saken.

— Hun lovet å se nærmere på å Den, men jeg har ikke hørt noe ennå, sier Wiggen.

Sinne

- Hva føler du i forhold til soldatene som ble drept?

— Jeg føler sorg og fortvilelse, kanskje til og med sinne. Jeg har ingen rasjonell forklaring på sinnet, men håpløsheten er vanskelig. Men man må prøve å være litt realist iblant, og sender vi soldater i krig er dessverre dette prisen en må betale.

Han har opplevd lignende selv. Da han tjenestegjorde i Libanon mistet han mistet kamerater som kjørte på en mine med jeep. Wiggen har tjenestegjort to år i Midt-Østen og nesten to år på Balkan. Bare i hans lokalavdeling for Kristiansand er det 150 medlemmer, soldatveteraner med erfaring fra utenlandsoperasjoner. Flesteparten er veteraner fra Libanon og Gaza, samt mange på Balkan.

Men han har ikke oversikt over hvor mange det er fra Afghanistan, for den informasjonen legger Forsvaret lokk på.

Veteraner

— Det fins nok informasjon i Forsvaret. Vi er på jakt etter alle veteraner, men er avhengige enten av at de tar kontakt selv eller kommer via våre eksisterende medlemmer.

- Hva er ditt råd til familie, venner og andre pårørende?

— Det eneste rådet er å støtte hverandre, være støttende - men ikke påtrengende.

Wiggen var selv med på å utvikle ideen om å etablere kystjegerkommandoen, der tre av de omkomne soldatene var med, og også Thomas Nysted fra Risør, som ble skadet i skuddveksling i mai.

— Derfor føler jeg spesielt for akkurat kystjegerne, de har et veldig utsatt operasjonsmønster. Det vil si at de opererer i små grupper i fremskutte posissjoner. Det gjør det til en veldig farlig jobb.

Ingen diskusjon

- Er tragedien et godt utgangspunkt for diskusjon om Norges deltakelse i ISAF?

— Nei, hvorfor det? Vi deltar sammen med alle andre i Nato. Hittil har Norge sluppet relativt heldigere fra det enn mange andre nasjoner.

- Hva er faren med å starte diskusjonen nå?

— At det er følelsene som styrer i stedet for hjernen. Særlig med utgangspunkt at vi er nasjonen nesten ikke har forsvar selv, så er vi mer avhengige av Nato, sier den pensjonerte kommandørkapteinen.