HAWAII: Skjelvet i provinsen British Columbia hadde en styrke på 7,7, ifølge USAs geologiske institutt (USGS).

Jordskjelvets episenter var 139 kilometer sør for byen Masset, opplyser USGS.

Det er varslet at den første tsunami-bølgen vil nå kysten av Hawaii klokken 09.28 norsk tid. Tsunami-bølgene er forventet å ha en høyde på mellom 1 og 1,5 meter.

10 minutter etter at den første bølgen var varslet, er det ikke registrert noen unormalt, melder Hawaii News.

— Det er helt tomt i gatene

Den norske psykologistudenten Julie Korseth bor ved enden av Waikiki sammen med en norsk venninne.

- Vi bor i 33 etasje, så vi er trygge. Vi sitter og følger med på nett og TV. Vi kan ikke se stranden herfra, men det er helt tomt i gatene når ser ut av vinduet. For en halvtime siden fikk ingen lov til å kjøre inn i byen, og det var enorm trafikk ut fra Waikiki, forteller hun tilAftenposten.no.

Hun og venninnen var og handlet på Wall Mart da de fikk melding om tsunamivarselet.

— Det var ganske skummelt, i hvert fall før vi visste noe. Vi satt på bussen da vi skjønte at det kanskje kunne komme en tsunami om en halvtime. Men vi kom oss hjem, og holder oss hjemme. Myndigheten evakuerer de som bor opp til 6. etasje, og anbefaler at folk holder seg inne, sier Korseth.

Hun beskriver stemningen i området som ganske rolig.

— Det skulle ha kommet bølger nå, og de første små bølgene har kommet. På Hawaii sier de at de første bølgene som kommer er små og de neste er større, Men vi er ikke så stresset nå som vi var tidligere.

- Faren er ikke over

GeofysikerGerard Fryer fra Pacific Tsunami Warning Center, sier til Hawaii News klokken 09.45, at man registrert en viss bevegelse, men at denne angivelig første bølgen var mindre enn forventet.

— På Hawaii er gjerne de første og andre Tsunami-bølgene tradisjonelt ganske små. Det er den tredje og fjerde bølgen som pleier å være de største, sier Fryer.

Pacific Tsunami Warning Center følger situasjonen nøye, og ser etter tegn til at havet trekker seg ut.

— Det er viktig at folk ikke tror at faren er over, det kan vi først fastslå om noen timer, sier Fryer.

— Det ser ut til at det ikke hadde vært nødvendig å evakuere, men det fortsatt litt for tidlig å avskrive faren og nedgradere varselet, sier Fryer under en pressebrief klokken 10.20. Han forteller at det nå er tredje og fjerde bølger som har truffet, men at disse er mindre enn man hadde fryktet.

— Den er cirka 12 minutter mellom bølgene. Etter jordskjelvet i Japan i fjor var det cirka 20 minutter mellom tsunamibølgene. Jo lenger tid, jo større blir gjerne bølgene, forklarer Fryer til Hawaii New.

Følge hendelsen på TV-kanalen Hawaii News.

Tok med seg uteliggere

Nikolai Ovenberg var på Halloween-fest sammen med en gjengstudiekompiser da en nabo gjorde dem oppmerksom på at det var blitt sendt uttsunamivarsel.

-Vi tok det egentlig med klype salt, men dro til våregen leiligheten som ligger i 8 etasje.

Ovenberg som er på Waikiki som student fra Handelshøyskoleni København, forteller at de tok med seg noen uteliggere på veien.

-Vi ønsket selvsagt å gjøre vårt når myndighetene valgte å evakuere, sierOvenberg, og legger til at stemningen i leiligheten er god selv omHalloween-festen ble avlyst.

- Bølgene kommer rett mot Hawaii

Ifølge CNN er sireneanlegget som brukes til å varsle en mulig tsunami blitt utløst på Hawaii, hvor områdene rundt de berømte strendene er mest utsatt.

— Folk er oppfordret til å søke seg opp i høyden. Akkurat nå kommer bølgene rett mot Hawaii, sier seniorgeolog Gerard Fryer ved jordskjelvsenteret.

— Dette er kritisk, og det er viktig at folk gjør det de kan for å komme i sikkerhet, sier Honolulus borgermester Peter Carlisle til TV-kanalen Hawaii News.

Ordføreren forteller at politiet og redningsmannskaper er trukket ut av områdene man frykter tsunamien kan ramme.

— Blir du sittende i bilkø, forlat bilen og kom det høyere opp i terrenget eller opp i tredje etasje eller høyere i en bygning, oppfordrer ordføreren.

- Ingen meldt skadet

Det kom ingen umiddelbare meldinger inn om ødeleggelser eller skadede personer etter skjelvet.

Det ble ikke sendt noen varsler om en «omfattende og destruktiv» tsunami, men regionale myndigheter advarer om muligheten for tsunamier i nærheten av jordskjelvets episenter.

Jordskjelvet er et av de største som har rammet Canada på flere tiår, og kunne kjennes i et stort område rundt British Columbia, skriver New York Times.

The National Weather Service utstedte et tsunamivarsel for kystområder i British Columbia, Sør-Alaska og Hawaii.