BIRKENES: — Det er utrolig deilig å være sin egen herre og ha jobben noen få meter fra husveggen, sier Steven Carpenter og smiler bredt.

Etter å ha vært hobbysmed ved siden av stillingen som museumsbestyrer i Birkenes, har han nå tatt et halvt års permisjon for å være i smia på heltid.

— Jeg fikk flere forespørsler enn jeg klarte å levere, så nå vil jeg gi det en sjanse for å se om det er liv laga, forteller Carpenter.

Det synger og klinger i det vesle verkstedet på Piggvoll, og det er nesten så det er vakkert å høre på.

— Før laget jeg mest rekkverk og skilt og sånn, men nå har jeg fått tid til å skape egne produkter. Mange forbinder smijern med snirklete former og kruseduller, men jeg har prøvd å bryte med det tradisjonelle, og bringe inn mer moderne design, sier Carpenter.

Drager og nebbdyr

Det er bare noen uker siden han holdt «åpen smie» og stilte ut egne produkter for første gang. På salgsbordet sto lysestaker og lysekroner, knagger og peisredskaper. Men mest populære var noen små pingviner i smijern, dandert på hvite isflak. De fikk bein å gå på, alle sammen.

— Jeg liker å arbeide med detaljer. Denne er jeg veldig fornøyd med, sier han, og tar opp et gaffelformet redskap med et vakkert dragehode i enden.

Det skulle til noen omganger med prøving og feiling, før resultatet ble tilfredsstillende.

— Hvordan ser egentlig en drage ut? Den første jeg laget ble ganske teit, og kona mente nummer to lignet mest på et nebbdyr, ler Carpenter.

Tradisjon

Han forteller at smedyrket har fått en oppsving i Norge de ti siste årene. Da etter en lang dødperiode.

— Tradisjonen her er ganske forskjellig fra dem man finner nedover i Europa. I gamle dager hadde vi små smier rundt på gårdene, og laget mest eggverktøy som øks og kniver. I land, som for eksempel Polen og Tyskland, hadde de en arkitektur hvor man ofte gjorde bruk av smijern. Kravet om vedlikehold har vært med på å holde liv i smedyrket disse stedene, sier Carpenter.

Han mener det ligger en utfordring i å gjøre folk oppmerksomme på forskjellen mellom tradisjonelt smedarbeid og på masseprodusert, billig smijern.

— Man kan sveise sammen biter, og bøye jernet med store maskiner mens det er kaldt. Å varme opp metallet og smi på gamlemåten er noe helt annet, mener den ferske heltidssmeden, som storkoser seg foran det varme ildstedet i verkstedet i Birkenes.

— Dette er kjempemoro. Jeg er helt hekta, sier Carpenter.