SIRDAL:

— Det er de store avstandene til nærmeste sykehus som gjorde at vi ønsket å prøve ut dette utstyret i Sirdal. At kommunen også sa seg villig til å dekke investeringen var jo også en forutsetning, sier overlege i Norsk Luftambulanse og medisinsk leder for 330 skvadron, Paul Vindelev. Det er han som har vært pådriver for prosjektet, som senere også skal omfatte ambulanser i mer urbane områder rundt Stavanger.

  • Hvert år dør 5000 nordmenn av plutselig og uventet hjertestans. Dersom dette utstyret viser seg å være like effektivt som vi tror og håper, kan det kanskje om noen år bli standardutstyr i norske ambulanser, slik de tradisjonelle hjertestarterne som er basert på elektrisk støt nå er blitt, sier Paul Vindelev.

Kostbart utstyr

Hjertekompresjonsmaskinen som nå er på plass i ambulansen i Sirdal, er produsert i USA og koster 175.000 kroner. Den 12 kilo tunge apparatet går på oppladbare batterier og kan derfor lett bringes bort til der pasienten ligger. Beltet som spennes over brystkassen strammes inn rytmisk, slik at maskinen fysisk gjør kompresjonen som tidligere ble utført med håndkraft.

Det er firmaet Snøgg AS i Kristiansand som importerer hjertekompresjonsmaskinen som nå er på plass i Sirdal. Salgskonsulent Geir Skjævestad sier at det er enighet i det akuttmedisinske miljøet om at maskinen gir en bedre blodsirkulasjon til hjertet og dermed øker sjansene for å overleve hjertestans i forhold til manuell hjertekompresjon.

Ambulansekonsulent Trond Mørk ved Sørlandet sykehus var i går i Sirdal og gratulerte ambulansestasjonen med det nye utstyret. Han kan ikke svare på når eller om det blir aktuelt å investere i tilsvarende utstyr i de nærmere 32 andre ambulansene som årlig har 23.000 oppdrag i landsdelen.

Skeptisk kommunelege

Kommunelege Marit Berge i Sirdal er ikke bare begeistret for at kommunen bruker 175.000 kroner på utstyret til ambulansen.

— Jeg er livredd at noen nå skal tro det er mindre viktig å starte hjertekompresjon på egen hånd. Kanskje kunne flere liv reddes dersom pengene hadde blitt brukt til førstehjelpskurs til innbyggerne, sier Marit Berge. Ordfører Thor Jørgen Tjørhom opplyser at det var tverrpolitisk enighet om å bli med på dette prosjektet, og er glad for at utstyret nå er på plass. Sirdal har til vanlig 1750 innbyggere, men vinterstid kan det i ferier og helger være opptil 30.000 turister der.

torbjorn.witzoe@fvn.no