OSLO: I Bergen var høyeste registrerte temperatur i mai 15,9 grader.

– En må 82 år tilbake i tid for å finne en tilsvarende lav maksimumstemperatur i Bergen, sier værstatistiker Bernt Lie til NTB.

Drammen varmest

Bare fem steder i landet har notert temperaturer over 20 grader i mai. Drammen var høyest med 20,8 grader 15. mai. I tillegg har Rena, Kongsberg, Notodden og Gvarv hatt dager med maksimumstemperatur på 20 grader eller litt mer.

Oslo har ikke hatt mai-dager med 20 grader i år. Siden målingene startet på Blindern i 1937, har dette bare skjedd fire ganger tidligere. I 1944 måtte Oslo-borgerne vente helt til 18. juni før gradestokken endelig passerte 20-tallet.

Natt til 17. og 18. mai var de kjøligste mai-nettene svært mange steder i landet. 17. mai var heller ikke spesielt varm på dagtid. Oslo hadde 13,2 grader som høyeste temperatur mens for eksempel målingene den 17. mai 1980 viste en maksimumstemperatur i Oslo på 25,7 grader.

Jevnt kjølig

Kaldest i forhold til normalen har det vært i Hordaland, Sogn og Fjordane og deler av Møre og Romsdal med opptil 2 grader under normalen.

Vigra hadde en høyeste maksimumstemperatur i mai i år på 16,5 grader, mens den høyeste mai-temperaturen normalt er 19,3. Men i 1991 var det enda kaldere på Vigra med en høyeste maitemperatur på 12,8 grader.

– Mange steder i landet trenger man ikke gå så veldig langt tilbake i tid for å finne en lavere mai-middel enn årets. Problemet i år er at det ikke har vært noen skikkelige varme dager innimellom. Det har vært jevnt kjølig, sier Lie.

Han tror også at følelsen av en kjølig mai i år forsterkes av at deler av landet opplevde svært høye temperaturer i første del av mai i fjor. For tre år siden hadde vi dessuten tidenes varmeste mai. Forventningene til sommer og varme i mai kan være deretter.

Kjølig sommer?

Bernt Lie forteller at det har vært hetebølge både i Danmark, i Berlin og i Moskva i mai, med over 30 grader.

– Men denne varmen nådde aldri Norge, bortsett fra en liten rest som kom østfra til Kirkenes 23. mai. Denne dagen fikk Kirkenes den høyeste mai-temperaturen i år i Nord-Norge med 18,3 grader.

Øst-Finnmark og kysten av Troms har for øvrig hatt en litt mildere mai enn normalt, i motsetning til resten av landet.

Juni åpner som mai sluttet, og flere som mener seg kvalifisert, har spådd en kald juni i Norge. Meteorologisk institutts langtidsmelding for juni, juli og august spår sommertemperaturer som normalt.

Værstatistiker Bernt Lie sier til NTB at det i øyeblikket er så ustabilt og usikkert at han ikke våger seg utpå med en værspådom for juni. Han peker spesielt på havstrømmene i Stillehavet, som påvirker været globalt. Disse strømmene gir ingen entydighet.

– Vi har sett tidligere at en kald mai og en kald start på juni gjerne står seg fram til St.Hans før vi får en temperaturstigning. Om dette skjer i år, er åpent. Og hvordan sommeren blir, er også veldig åpent slik det nå fortoner seg, sier Lie. (©NTB)

kjell.herskedal@ntb.no