KRISTIANSAND: Det er en 34-årig selvstendig næringsdrivende med utenlands opprinnelse som står tiltalt for en rekke lovbrudd, som nesten alle har sammenheng med tiltaltes firma i Kristiansand.

Sommeren 2002 hjalp han en kvinne fra Libanon til å oppholde seg ulovlig i Norge. Han inngikk en avtale med en kristiansander, som skulle få 100.000 kroner og alle utgifter dekket for å reise til Libanon og inngå et proforma ekteskap med kvinnen. Målet var at kvinnen, som egentlig var gift med 34-åringens bror, skulle få komme til Norge. Her skulle hun og 34-åringens bror gjenforenes, og få jobbe i tiltaltes bedrift i Kristiansand.

Noen måneder tidligere skal tiltalte også ha hjulpet en libanesisk mann inn i landet, ved å arrangere et proforma ekteskap mellom han og en norsk kvinne. Etter at libaneseren hadde kommet til Norge jobbet han også svart i 34-åringens firma.

Statsadvokaten har også tatt ut tiltale mot den 40 år gamle kvinnen, som er fra Kristiansand, for å ha inngått proforma ekteskap med libaneseren.

I 2001 og 2002 fikk tiltalte utbetalt nesten 300.000 kroner i sykepenger, mens han jobbet i sin egen bedrift. Han oppholdt seg også en lengre periode i utlandet mens han var sykmeldt. Senere skal han ifølge tiltalen ha oppgitt feil opplysninger om lønn og ansettelsesforhold for fire ansatte, slik at disse fikk utbetalt til sammen 529.000 kroner mer i syke— og fødselspenger enn de hadde krav på. Statsadvokaten har også tatt ut tiltale mot flere av dem som svindlet til seg for mye sykepenger.

34-åringen står også tiltalt for flere brudd på regnskapsloven. Han foretok blant annet ikke daglige kasseopptellinger og avstemminger og unnlot å føre omsetninger for over en halv million kroner. Han unndro også 80.000 kroner i moms. For seks ansatte unnlot han å levere inn oppgave for betaling av arbeidsgiveravgift. De seks skal ha hatt en timelønn fra 20 til 32 kroner timen.

torbjorn.witzoe@fedrelandsvennen.no