KRISTIANSAND: — Da vi kom hit til landet, fikk vi 1800 kroner i bot fordi vi hadde med oss for mye øl. Når vi skal reise får vi denne, sier Torsten Köhler.

Han viser fram den velkjente boten fra Kristiansand Parkeringsselskap.

— Dette er vår siste hilsen fra Norge, sier tyskeren.

De fire kompisene fra Hamburg har vært på fisketur i Norge. I tollen på havna ligger noen brett øl som de ikke fikk med seg inn til landet. Nå må de ta til takke med det de mener er rådyrt norsk øl. I tillegg har de altså betalt straffetoll på den ølen de fikk med seg inn i landet.

Ytterligere innbetalinger til den norske stat er derfor uaktuelt. Det inkluderer bompenger.

— Da vi kom tilbake til byen og skulle gjennom bommen, kom vi i skade for å kjøre i filen for dem som har abonnement. Akkurat det var et uhell, men vi er glade for at vi slapp å betale, sier Torsten.

Vi møter dem mens de venter på å komme inn på danskebåten. De andre utenlandske turistene på havna mener de har gjort opp for seg i Norge.

— Ja, selvsagt har vi betalt, sier Theile Funke, også han fra Tyskland.

— Dere har bra veier i Norge, og siden det er betaling på dem, så betaler vi selvsagt. Vi har ikke slike avgifter i Tyskland, men vi er vant til det fra Frankrike og andre europeiske land, sier han.

Fem motorsyklister fra Nederland, Belgia og Monaco er gledelig overrasket over at de har sluppet gratis gjennom bomstasjonene.

— Vi sparer en del på det. I andre land som Frankrike og Spania er også motorsyklister nødt til å betale, sier Pierre Gypert fra Belgia.